14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Marinei în Capitală: Monument, dezvelit în parcul Herăstrău

Ziua Marinei în Capitală: Monument, dezvelit în parcul Herăstrău

Un monument ridicat în cinstea eroilor marinari, civili și militari, a fost dezvelit, vineri, în fața Debarcaderului Central din parcul Herăstrău, cu ocazia Zilei Marinei, informează Agerpres.

Monumentul, reprezentând o ancoră, a fost realizat cu sprijinul Forțelor Navale Române, Ligii Navale Române, Sindicatului Lacuri, Parcuri și Agrement București și Primăriei Municipiului București — Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB).

Citește și: VIDEO. UPDATE. Ziua Marinei la Constanța. Peste 3.000 de militari și nave de luptă, în Marea Neagră. Patru militari au leșinat, din cauza căldurii

Festivitatea din parcul Herăstrău a început prin ridicarea, în acordurile imnului național, a pavilionului României, care, alături de steagurile UE și NATO, a întregit marele pavoaz.

Ceremoniile de vineri din parcul Herăstrău au mai cuprins o slujbă religioasă de comemorare a marinarilor căzuți la datorie, depunerea unor coroane de flori din partea Statului Major al Forțelor Navale și a Asociației "Clubul Amiralilor" și lansarea la apă a unei ancore de flori din partea Ligii Navale Române pentru cinstirea marinarilor "pentru care marea a devenit mormânt".

De asemenea, a fost citit un Ordin comun, prilejuit de Ziua Marinei, semnat de vicepremierul și ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Sosirea zeului Neptun a deschis, practic, sărbătorirea Zilei Marinei în parcul Herăstrău, spectatorii prezenți putând asista, totodată, pe muzica fanfarei militare, la defilarea unor detașamente ale Forțelor Navale Române și Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

După jocurile marinărești tradiționale, de la ora 12,00 până la ora 20,00, bucureștenii se pot îmbarca gratuit pe navele de pasageri pentru a face o plimbare pe lacul Herăstrău.

Totodată, fanfara Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține, de la ora 18,00, un spectacol la foișorul din același parc.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Cele mai citite

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă