11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Jandarmeriei. 140 de ofiţeri jandarmi şi 356 de subofiţeri, înaintați în...

Ziua Jandarmeriei. 140 de ofiţeri jandarmi şi 356 de subofiţeri, înaintați în grad. Jandarmul anului, premiat de Oprea

140 de ofiţeri jandarmi şi 356 de subofiţeri din întreaga ţară, au fost înaintaţi în grad, înaintea expirării stagiului minim, de Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, de Ziua Jandarmeriei Române. Plutonierul major Alexandru Petre Stan a primit distincția Jandarmul anului, pentru merite deosebite.

O distincţie aparte au primit din partea inspectorului general al Jandarmeriei Române, general maior dr. Mircea Olaru, opt jandarmi dislocaţi în cadrul misiunii internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan, aceştia fiind medaliaţi cu emblema de merit „În slujba păcii” – clasa a II-a, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea obiectivelor misiunii şi implicarea activă în demersurile demarate de Alianţa Nord-Atlantică în promovarea stabilităţii şi securităţii în teatrul de operaţii.

Cine este Jandarmul anului și de ce a primit distincția

 

Plutonierul major Alexandru Petre Stan a primit distincția Jandarmul anului. El este subofițer operativ în cadrul Grupei de Jandarmi Supraveghere și Ordine Publică Răcari, Secția Jandarmi Tărtășești din IJJ Dâmbovița. Printre faptele care au stat la baza hotărârii șefilor de a-i acorda această distincție, a fost salvarea unei tinere de la viol.

”În dimineaţa zilei de 27 februarie, în jurul orei 5.00, în timp ce se afla în locuinţa sa, situată în oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa, plutonierul major Alexandru Petre Stan, a fost alertat de strigătele de ajutor ale unei tinere aflată singură acasă într-un apartamentul vecin.

Subofiţerul jandarm a anunţat telefonic Poliţia Oraşului Titu şi a intervenit prompt imobilizând un bărbat suspect care tocmai ieşise din apartamentul de unde se auzeau strigatele.

În urma verificărilor efectuate ulterior, s-a stabilit că individul este cunoscut cu antecedente penale, fiind prezentat Judecătoriei Răcari, cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunile de tentativă de viol şi violare de domiciliu”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Jandarmeriei Române, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, le-a transmis un mesaj de felicitare jandarmilor români din ţară, din misiunile internaţionale şi teatrele de operaţii: “Am un respect deosebit pentru cei care îmbracă cu mândrie uniforma militară şi servesc Patria – aici sau peste hotare. Am toată onoarea pentru veteranii acestei arme şi le mulţumesc pentru anii pe care i-au trudit într-o instituţie de forţă, aşa cum este Jandarmeria Română. Tuturor vă transmit un profund gând de preţuire şi recunoştinţă… Fiţi mândri de statutul dumneavoastră, faceţi onoare hainei militare pe care o purtaţi şi nu uitaţi niciodată că misiunea dumneavoastră se desfaşoară 24 de ore din 24, 7 zile din 7 în serviciul cetăţenilor”.

Patru jandarmi au salvat doi copii de la înec

În cadrul ceremoniei, alţi patru subofiţeri jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, pentru curajul de care au dat dovadă în misiunea de salvare de la înec a doi copii de 6 şi, respectiv, 10 ani, căzuţi în apele îngheţate ale lacului Filiaşi, judeţul Dolj.

”În cursul zilei de 9 februarie, un cetăţean a sesizat faptul că doi copii au căzut în apele îngheţate ale unui lac din apropriere şi au nevoie urgentă de ajutor pentru a fi salvaţi de la înec.

La auzul celor relatate, patru jandarmi – plutonier adjutant Nicolae Nedelcu, plutonier major Irinel-Alin Tudorică, plutonier Ionuţ Pâslan şi plutonier Valentin-Cristian Şotea, s-au deplasat de urgenţă la faţa locului sesizând pericolul în care se aflau cei doi copii de 6 si, respectiv, 10 ani, căzuţi în apa îngheţată.

După ce au evaluat rapid situaţia, jandarmii au improvizat două sănii din scuturile de protecţie aflate în dotare, le-au asigurat cu frânghii şi au înaintat pe suprafaţa îngheţata a lacului, prin alunecare, până la locul unde se aflau cei doi copii minori care se agăţau cu disperare de sloiurile de gheaţă încercând să se ridice din apă.

După mai multe încercări, jandarmii au reuşit să îi prindă de mână pe copii şi să îi ridice pe stratul fragil de gheaţă. Imediat după aceasta, copiii au fost aşezaţi pe scuturi, fiind traşi cu ajutorul frânghiilor la malul lacului şi salvaţi de la moarte”, mai arată MAI.

“Sunt convins că în fiecare zi, în orice colţ din ţară există camarazi de-ai dumneavoastră, la fel de merituoşi, pe care probabil nu o să-i cunoaştem niciodată, dar care la fel de justificat ar putea fi aici, în sală, alături de noi” a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă