10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialZiua Înălţării Domnului ar putea deveni sărbătoare naţională legală şi zi liberă

Ziua Înălţării Domnului ar putea deveni sărbătoare naţională legală şi zi liberă

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus, vineri, la Camera Deputaţilor o propunere legislativă privind declararea Zilei Înălţării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională legală, zi nelucrătoare.

“Această propunere are la bază dorinţa exprimată de Patriarhia Română pentru declararea acestei sărbători ca zi nelucrătoare având în vedere importanţa ei în calendarul creştin ortodox, Ziua Înălţării fiind una din cele mai importante sărbători creştine. În plus, Ziua Înălţării este închinată comemorării Eroilor şi trebuie să fie zi nelucrătoare pentru a avea răgazul necesar cinstirii celor care s-au sacrificat pentru ţara lor”, susţine Bogdan Diaconu într-un comunicat de presă.

El precizează că în redactarea acestui proiect a avut consultări prealabile cu Patriarhia Română, “care susţine, în mod firesc, această iniţiativă”. De altfel, în ultimii 23 de ani BOR a solicitat, în mai multe rânduri, declararea prin lege a sărbătorii Înălţării Domnului – Ziua Eroilor ca sărbătoare legală nelucrătoare, “însă acest demers nu a captat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat”.

Citeşte şi: REVISTA PRESEI: Parascheva, de la sfântă la afacerea BOR

“«Pomenirea eroilor în ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul-Lege nr. 1693 din 4 mai 1920 şi prin hotărârea din 25 mai 1920 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în timpul dictaturii comuniste, această tradiţie sfântă şi frumoasă românească a fost întreruptă, fiind reluată abia după 1990, când Biserica a primit libertatea de a se exprima şi a-şi reface tradiţia sănătoasă de cinstire publică a eroilor români. Astfel, prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001 s-a revenit la tradiţia ca sărbătoarea Înălţării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Apoi, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, Parlamentul României a proclamat Ziua Eroilor ca sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos (art. 39). Deşi în Legea 379/2003 se prevede că, la sărbătoarea Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, autorităţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autorităţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu, după oficierea serviciului religios în lăcaşurile de cult, din nefericire mulţi credincioşi care doresc să cinstească aceste sărbători nu pot participa la serviciile religioase din biserici şi la comemorările din cimitire sau de la monumentele şi troiţele ridicate în amintirea eroilor, întrucât, deşi e proclamată ca sărbătoare naţională, Ziua Eroilor rămâne totuşi o zi lucrătoare”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Câte ZILE LIBERE mai au românii până la finalul anului

În sprijinul proiectului de lege, deputatul aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a solicitat această măsură legislativă “pentru a veni în întâmpinarea dorinţei clerului şi credincioşilor ortodocşi români şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa publică a sărbătorii Înălţării Domnului, zi în care se face şi pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţe şi a patriei”.

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Nicolae Ciucă, noi declarații despre situația doctorului Cătălin Cîrstoiu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în coaliţie s-a decis să existe o clarificare din partea medicului Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL pentru Primăria...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă