25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialZilele Porţilor Deschise, de duminică, la Serviciul de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov

Zilele Porţilor Deschise, de duminică, la Serviciul de Ambulanţa Bucureşti-Ilfov

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) organizează, de duminică, „Zilele Porţilor Deschise”, la 107 ani de la apariţia în Capitală a primei salvări (o trăsură cu cai), informează Mediafax.

„În perioada 21-28 iulie, organizăm Zilele Porţilor Deschise la toate substaţiile SABI şi la sediul central. Aceste eveniment este dedicat împlicirin a 107 ani de la înfiinţarea în 1906, de către Nicolae Minovici, a Societăţii de Salvare. Prima salvare din Bucureşti, adică o trăsură cu cai, a apărut în urmă cu 107 ani, echipajul fiind format din vizitiu şi agenţi stradali, instruiţi de profesorul Minovici. Salvarea trăsură ajungea la caz după 30 de minute. Astăzi, ambulanţele sunt adevărate spitale ambulante, cu personal de top şi sute de voluntari, care străbat oraşul în cel mult zece minute, pentru a ajunge la cazurile foarte grave, urgenţe de cod roşu”, a declarat, managerul SABI, dr. Alis Grasu.

Cu ocazia evenimentului, vizitatorii vor putea vedea, în direct, cum se desfăşoară activitatea la SABI în dispeceratul central şi în substaţii.

„De asemenea, vor asculta poveşti despre salvarea de odinioară şi despre cum a evoluat de-a lungul timpului, ajungând la ceea ce sunt astăzi – spitale ambulante de top. Vizitatorii vor fi invitaţi în dispecerat pentru a înţelege exact cum se desfăşoară activitatea din momentul în care apelul a fost preluat de 112 şi transmis la dispeceratul SABI”, a mai spus managerul Grasu.

Potrivit dr. Grasu, în 2012, SABI a răspuns la peste 352.000 de solicitări, dintre care 23.906 au fost urgenţe de cod roşu.

Tot anul trecut, SABI fost solicitată pentru 197.532 de cazuri urgenţe de cod galben, adică acele cazuri grave în care viaţa omului nu este la risc, a mai spus managerul Serviciului.

„Anul trecut, am avut, în medie, câte 77 de echipaje pe tura de zi şi câte 61 pe cea de noapte. Dar, în pofida unui deficit de personal de 43 la sută faţă de normativul de personal stabilit la om populaţie declarată statistic, adică sub cifra reală, SABI a suplimentat echipaje în zilele cu temperaturi extreme sau în cazul unor accidente colective grave”, a mai spus managerul SABI.

În 2012, ambulanţele SABI au efectuat peste şase milioane de kilometri, având ca timp mediu de sosire la urgenţele cod roşu 10 minute şi 28 de secunde.

Potrivit managerului SABI, din cele 352.819 de solicitări de anul trecut, 204.178 de cazuri au fost rezolvate la domiciliul bolnavilor şi doar 98.860 au fost duse le UPU, degrevând astfel spitalele de cazurile ce nu reprezentau urgenţe medicale majore.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă