22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialZi decisivฤƒ รฎn dosarul referendumului. Dragnea a cerut restituirea dosarului la DNA

Zi decisivฤƒ รฎn dosarul referendumului. Dragnea a cerut restituirea dosarului la DNA

Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie trebuie sฤƒ stabileascฤƒ, vineri, dacฤƒ restituie la Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie, pentru refacerea rechizitoriului, dosarul „Fraudฤƒ la Referendum”. O decizie de restituire a dosarului ar însemna cฤƒ Liviu Dragnea rฤƒsuflฤƒ uลŸurat în 2014, nemaifiind pasibil de o eventualฤƒ condamnare în acest an.

Doi inculpaลฃi, membri PC ลŸi PNL, au recunoscut cฤƒ au falsificat semnฤƒturi ลŸi au introdus în urne mai multe buletine de vot la referendumul din vara lui 2012. Cei doi vor beneficia de pedepse mai mici. Vicepremierul Liviu Dragnea a susลฃinut în faลฃa magistraลฃilor cฤƒ este nevinovat.

„Nu îi cunosc pe cei doi membri care ลŸi-au recunoscut vinovฤƒลฃia. S-or fi sfฤƒtuit cu avocaลฃii. Habar nu am. Nu existฤƒ nicio legฤƒturฤƒ între mine ลŸi ceilalลฃi inculpaลฃi”, a declarat Liviu Dragnea.

„Nu am vฤƒzut nici în rechizitoriu, nici în actul de urmฤƒrire penalฤƒ niลŸte fapte concludente, dar ancheta merge înainte. Voi spune ce am de spus în faลฃa instanลฃei, nu comentez în presฤƒ”, a adฤƒugat vicepremierul.

Dosarul „Fraudฤƒ la referendum”, în care sunt acuzaลฃi Liviu Dragnea ลŸi alte 74 de persoane, rฤƒmâne la ICCJ, dupฤƒ ce judecฤƒtorii au respins atât cererea ca unii dintre inculpaลฃi sฤƒ fie judecaลฃi de alte instanลฃe, cât ลŸi solicitarea ca dosarul sฤƒ fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmฤƒririi penale.Judecฤƒtorii Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie au anunลฃat, vineri, deciziile în cazul unor cereri fฤƒcute la termenul din 6 decembrie 2013, în dosarul „Fraudฤƒ la referendum”.

Instanลฃa s-a pronunลฃat pe o cerere fฤƒcutฤƒ la termenul anterior de avocatul lui Liviu Dragnea, prin care solicita retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmฤƒririi penale, întrucât procurorii nu i-au permis vicepremierului sฤƒ studieze integral materialul de urmฤƒrire penalฤƒ, astfel cฤƒ nu a putut sฤƒ ia la cunoลŸtinลฃฤƒ toate probele ลŸi sฤƒ facฤƒ cereri în apฤƒrare.

Judecฤƒtorii ลŸi-au motivat pe scurt decizia ลŸi au arฤƒtat cฤƒ nu pot sฤƒ analizeze probe ลŸi alte chestiuni ce ลฃin de fondul dosarului la acest moment, pentru cฤƒ nu se aflฤƒ în etapa proceduralฤƒ. Potrivit instanลฃei, chestiuni referitoare la modul de lucru al procurorului nu se rezolvฤƒ în cadrul unui proces penal, ci prin sesizฤƒri ulterioare, la alte organe competente.

În acest context, instanลฃa a respins cererea formulatฤƒ de avocatul lui Liviu Dragnea.

Judecฤƒtorii au respins ลŸi cererea formulatฤƒ la termenul anterior de avocaลฃii mai multor inculpaลฃi din dosar, privind disjungerea ลŸi declinarea cauzei nou formate la instanลฃe inferioare, pe motiv cฤƒ acuzaลฃiile aduse lor nu au nicio legฤƒturฤƒ cu cele ale vicepremierului Liviu Dragnea.

Instanลฃa a arฤƒtat în motivarea respingerii acestei cereri cฤƒ linia anchetei procurorilor DNA, aลŸa cum reiese din rechizitoriu, a fost legatฤƒ de faptul cฤƒ ar fi existat un scop comun al comiterii faptelor de cฤƒtre toลฃi inculpaลฃii, aspect care este dovedit prin probele de la dosar, care nu au putut fi analizate în profunzime pânฤƒ la acest moment procesual.

La ultimul termen, în decembrie 2013, al dosarului în care este judecat Dragnea avocatul sฤƒu, Marian Nazat, a cerut instanลฃei restituirea dosarului la Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie, pentru refacerea urmฤƒririi penale, pe motiv cฤƒ anchetatorii nu i-au permis sฤƒ studieze tot materialul de urmฤƒrire penalฤƒ ลŸi pentru cฤƒ din dosar nu ar rezulta clar faptele pentru care este judecat.

În acest dosar, Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat ลŸi vicepremier, este judecat, alฤƒturi de alte persoane, pentru folosirea influenลฃei sau autoritฤƒลฃii de cฤƒtre o persoanฤƒ care deลฃine o funcลฃie de conducere într-un partid, în scopul obลฃinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii scriau, în actul de sesizare a instanลฃei, cฤƒ Liviu Dragnea, „cu ocazia organizฤƒrii ลŸi desfฤƒลŸurฤƒrii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenลฃa ลŸi autoritatea sa în partid în scopul obลฃinerii unor foloase nepatrimoniale de naturฤƒ electoralฤƒ, necuvenite, pentru alianลฃa politicฤƒ din care fฤƒcea parte partidul reprezentat de inculpat, ลŸi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obลฃinute în alte condiลฃii decât cele legale”.

Anchetatorii susลฃineau cฤƒ Dragnea a fost sprijinit în fraudarea referendumului de 74 de preลŸedinลฃi ลŸi membri ai unor secลฃii de votare din localitฤƒลฃi din judeลฃele Teleorman, Vrancea, Gorj ลŸi Olt. AceลŸtia au fost trimiลŸi în judecatฤƒ pentru falsificare documentelor de la birourile electorale ลŸi introducerea în urnฤƒ a unui numฤƒr suplimentar de buletine de vot faลฃฤƒ de cele votate de alegฤƒtori, infracลฃiuni comise sub forma autoratului, complicitฤƒลฃii sau a instigฤƒrii.

Cele mai citite

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....

Kanye West si Bianca Censori, gata de divorศ› dupฤƒ un mariaj de 2 ani

Potrivit celor de la TMZ, Kanye West ศ™i Bianca Censori se apropie de divorศ› dupฤƒ doi ani de cฤƒsnicie, transmite TMZ. Kanye West si Bianca...

Controversฤƒ la naศ›ionala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa naศ›ionalฤƒ a Germaniei pentru meciurile din Liga Naศ›iunilor, dupฤƒ ce a aflat cฤƒ nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ