Este minunat colţişorul de „cofeturi“ al Anei Consulea, după cum îi place să le spună dulciurilor ei şi care, la 26 de ani, chiar este printre cei mai buni pastry chefi de la noi. Ana a studiat la una din cele mai cunoscute şcoli de cofetari din Franţa ‒ CFA Pays De Montbeliar ‒ şi vine la Zexe Braserie după ce s-a ocupat de meniurile de prăjituri de la restaurantele Zexe ale părinţilor ei. A vrut un loc numai pentru pasiunea ei şi i-a reuşit foarte bine: braseria e cochetă, impecabilă, iar din vitrinele apetisante îţi e aproape imposibil să alegi doar două-trei prăjituri.
Să fie un George Enescu cu ciocolată neagră, Grand Marnier şi portocală confiată, o Regina Maria cu blat de migdale, ciocolată albă şi peltea de caise sau o Carmen Sylva cu ciocolată şi cafea, decorată cu brâu românesc? Ori, poate, un deliciu „à la française“: Le Petit Antoine, Foret Noir ori Exotic? Acum ne veţi da dreptate: e tare greu de ales! Dar ce e cu denumirile acestea?, vă veți întreba.
Ana și-a propus să readucă în atenţie reţete grozave din perioada Bucureştilor vechi, „revizitate“, aduse în contemporaneitate, cu ingredientele de azi, deserturi de inspiraţie franţuzească pe care le regăsim şi în cărţile vechi de dulciuri, dar şi dulciuri emblematice ale Epocii de Aur, precum niciodată demodatele profiterol şi cremşnit.
Nu lipsesc tartele, înghe-ţatele şi macarons, dar nici de-serturile fără zahăr, gluten ori lactoză. Pe lângă acestea, mai găsiţi de mâncat şi preparate de mic dejun şi chiar feluri pentru mese în toată regula, multe ale casei.
Chifteluţele de scoici cu sos de mărar, băsmăluţele cu hribi, smântână şi brânză albastră, salata cu pipote de raţă confiate, supa de ied cu tarhon şi lămâie sunt câteva exemple. Din lista de băuturi am remarcat palinca oşenească de prune şi de pere, afinata şi sucurile proaspete; alături de spumante, şampanii, cognacuri ş.a.
Ştiaţi că…?
În perioada interbelică, Bucureştiul avea cele mai multe cofetării şi cafenele din Europa. Dacă lucrurile ar fi evoluat firesc, Ana crede că azi ar fi fost alături de Franța şi Italia pe podiumurile marilor concursuri de cofetărie.
Zexe Cofeturi şi Braseria Zexe au apărut din dorinţa ei de a arăta că avem o cofetărie minunată, complexă şi robustă. Şi-a propus să aducă în contemporaneitate vechi reţete româneşti, ce erau la ordinea zilei în toate bra-se-riile şi cofe-tariile din perioa-da antecomunistă. Altfel spus, o cofetărie românească revigorată, plină de echilibru, eleganţă şi, mai ales, emoţie.
Ocazii de consum
Premium, mic dejun, prânz, cină, mese în familie, pentru copii/grupuri
Recomandări
- Regina Maria: cremă din ciocolată albă, vanilie, inserţie din caise şi rodie pe blat de tartă cu migdale.
- Foret Noir, revisité cu mousse de ciocolată neagră, coulis de vişine cu alcool şi cremă de vanilie.
- Chifteluţe de scoici cu sos de mărar.
- Ruladă de berbecuţ în sos de Shiraz.
Preţuri
- 22 de lei în medie o prăjitură;
- 18 lei o tartă sărată;
- 30-52 lei un fel principal cu carne;
- 12 lei cappuccino;
- 95 lei un spumant
Mai multe recomandări pe www.citybest.ro.