Dupa recenta aparitie a unui documentar despre tablitele de la Tartaria in „R.L.”, un cititor fidel al ziarului nostru ne-a informat ca se afla in posesia unor obiecte descoperite chiar in locul unde arheologul Nicolae Vlassa a scos la iveala cele trei tablite care atesta intaietatea scrisului in lume pe teritoriul tarii noastre.
Cititorul nostru se numeste Bogdan Ovidiu Tulbure si se recomanda drept arheolog amator. Deosebirea dintre un amator care marturiseste ca „hobby-ul meu este istoria si arheologia” si un braconier arheologic este ca de la cer la pamant. Braconierul cauta comori cu scopul de a le valorifica pe piata neagra. Domnul Tulbure anunta intotdeauna specialistii cu privire la descoperirile sale, asa cum a facut si cu statueta de lut incizata, cu o inaltime de 11,5 cm, reprezentand o zeita a fertilitatii si a belsugului, poate chiar zeita Pamantului, care, mai tarziu, la traci, s-a numit Zemelo (cf. rus. zemlia = pamant).
Aceasta descoperire este prezentata pentru prima oara in presa, chiar inainte de a aparea in presa de specialitate. In privinta locului descoperirii, dl Tulbure ne-a informat ca „este cultivat probabil de proprietar si de aceea in fiecare an este arat. In urma araturii ies la iveala, din cand in cand, artefacte. Unele le-am gasit eu”.
Zeita de la Tartaria confirma importanta deosebita a zonei, care, dincolo de inflorirea culturala, este la originea scrisului in lume.