19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialZeci de rromi din Vojvodina au cerut azil politic in Romania

Zeci de rromi din Vojvodina au cerut azil politic in Romania

Presedintele Partidului Rromilor din Serbia, Srdjan Sajn, a confirmat miercuri noapte ca zeci de rromi din Vojvodina au trecut granita in Romania si au cerut azil politic in aceasta tara, informeaza agentia oficiala de presa belgradeana Tanjug, consultata de Rompres.

Reprezentantul rromilor din Serbia sustine ca este vorba in principal despre etnici care au fost repatriati din tarile Uniunii Europene in Serbia, ca parte a programului de reintegrare.

El a declarat pentru televiziunea sarba B92 ca multi dintre rromii care s-au intors din Germania, Elvetia si alte state vest-europene s-au confruntat in Serbia cu problema asigurarii unui trai decent.

De asemenea, a adaugat Sajn, copiilor rromilor, multi dintre ei nascuti in tari membre ale UE si nevorbitori de limba sarba, nu li s-au validat diplomele scolare. In opinia presedintelui Partidului Rromilor sarb, acesta este principalul motiv pentru care ei nu s-au putut integra in Serbia.

"Din nefericire, previziunile noastre au devenit realitate. Noi am atras atentia ca daca procesul de reintegrare nu va fi pregatit asa cum trebuie, oamenii care se intorc din vestul Europei vor incepe din nou cautarea unei tari care sa le ofere azil", a mai declarat Srdjan Sajn.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă