19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialZeci de morţi într-un atentat asupra unui tren, în India

Zeci de morţi într-un atentat asupra unui tren, în India

Cel puţin 65 de persoane au murit după deraierea unui tren expres care făcea legătura între Calcutta şi Mumbai, vineri dimineaţă, în estul Indiei, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei, în timp ce autorităţile se tem că ar putea fi vorba despre un atac al rebelilor maoişti, potrivit Mediafax.

„Echipele de salvare ne-au spus că au fost găsite 65 de cadavre”, a declarat pentru AFP inspectorul general de poliţie din Bengalul Occidental, Surajit Kar Purakayastha. „Ne temem că vom găsi alte cadavre” ale pasagerilor, a adăugat el.

Un bilanţ precedent furnizat de un medic prezent la faţa locului era de 30 de morţi şi numeroşi răniţi.

Ministrul Guvernului Bengalului Occidental însărcinat cu operaţiunile de salvare, Mortaja Hussain, a precizat că 13 vagoane ale unui tren expres provenind din Calcutta şi cu destinaţia Mumbai, plin de pasageri care dormeau, au deraiat şi că urmau încă să fie salvaţi aproximativ o sută de pasageri.

Ministrul transporturilor feroviare, Mamata Bannerjee, care s-a deplasat la faţa locului, a spus că mai multe elemente de cale ferate lipseau.

„Ne temem că este vorba despre un atac maoist. Căile ferate sunt o ţintă uşoară”, a afirmat ea.

Accidentul s-a produs în jurul orei locale 01.30 (23.00 ora României) în districtul West Midnapore, un bastion maoist situat la circa 135 de kilometri vest de Calcutta, capitala Bengalului Occidental. Trenul, plin cu pasageri care dormeau, a deraiat şi s-a lovit de un tren de marfă.

Rebelii maoişti sunt activi în nordul şi estul ţării.

Guvernul a lansat împotriva lor, în urmă cu câteva luni, o vastă operaţiune în şase state, implicând 56.000 de membri ai forţelor paramilitare, sprijiniţi de poliţia locală. Operaţiunea a fost numită „Vânătoarea verde”, într-o referire la jungla în care se ascund şi a avut ca obiectiv să îi îndepărteze din bastioanele lor.

Potrivit premierului Manmohan Singh, rebeliunea maoistă constituie principala ameninţare la adresa securităţii interne a ţării. Rebelii controlează teritorii importante, în special în regiunile rurale care nu beneficiază de pe urma recentei dezvoltări a Indiei.

Aceste gherile, care ar număra între 10.000 şi 20.000 de membri, afirmă că luptă pentru apărarea ţăranilor fără pământ şi a minorităţilor locale.

În urmă cu zece zile, cel puţin 35 de persoane au murit, când un autocar care transporta civili şi poliţişti a trecut peste o mină, într-un stat din centrul Indiei, unde rebeliunea maoistă comite atentate sângeroase de mai multe luni.

Peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa anul trecut în atacuri atribuite maoiştilor. Guvernul a interzis mişcarea în 2009, calificată oficial ca fiind „teroristă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă