17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialZeci de milioane de lei trebuie returnati de somerii cu copii mai...

Zeci de milioane de lei trebuie returnati de somerii cu copii mai mici de 2 ani

O noua interpretare legislativa pune in dificultate aproape 40 de disponibilizati din judetul Hunedoara care se vad nevoiti acum sa returneze statului zeci de milioane de lei, doar pentru ca Executivul a decis sa aplice legea retroactiv. Oamenii au beneficiat, conform Ordonantei de Guvern 8/2003, pe langa salariile compensatorii si veniturile in completare, de o indemnizatie de crestere a copiilor, pentru cei care nu au implinit varsta de 2 ani, sau 3 ani pentru copiii cu handicap. Acum, beneficiarii trebuie sa ramburseze banii primiti, din cauza un modificari aduse Ordonantei 8 si au o singura varianta: sa dea in judecata Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca pentru a-si recupera banii.
In aceasta situatie, in Hunedoara se afla 32 de persoane carora le-a fost acordata indemnizatie pentru cresterea copilului si inca 6 persoane care au beneficiat de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca.
Oficialii au stabilit, dupa 2 ani de la aplicarea Ordonantei 8, ca indemnizatia de asigurari sociale nu poate fi cumulata cu venitul de completare. Sumele pe care acestia trebuie sa le restituie variaza intre cateva zeci si cateva mii de lei noi.
Ordonanta 8/2003 prevedea ca persoanele disponibilizate vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu pe economie, la nivelul lunii ianuarie 2003, indemnizatie de somaj, venitul lunar in completare, toate acestea pe o perioada de 24 de luni, pentru a compensa pierderea locului de munca.
In plus, pentru persoanele cu copii sub 2 ani in intretinere, ori 3 ani pentru cei cu handicap, s-a mai alocat, de la Casa de Pensii, dar prin AJOFM, indemnizatia de crestere a copilului.
Anul acesta, insa, reprezentantii ANOFM si-au dat brusc seama ca veniturile nu se pot cumula si au decis sa ia inapoi banii primiti de beneficiari, desi in mod clar nu era vina oamenilor.
Directorul executiv al AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, a mentionat ca „beneficiarii venitului de completare prevazut de OUG 8/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot cumula acest venit cu indemnizatia pentru incapacitate temporara de lucru sau cu indemnizatia pentru cresterea copilului”.
Ideea este sustinuta si de Casa Nationala de Pensii.
Astfel, fara nici o vina, cele 38 de persoane care au primit acesti bani sunt obligate sa restituie acum sume cuprinse intre cateva zeci si cateva mii de lei noi, adica sute de mii sau milioane de lei vechi.
Disponibilizatii ai caror copii nu au implinit inca varsta de doi ani pot cere, dar numai dupa expirarea platii venitului de completare, acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului direct caselor judetene de pensii, dupa ce incheie cu aceasta institutie un contract de asigurare.
Oficialii AJOFM au mai precizat ca persoanele in cauza se pot adresa instantelor de judecata pentru a scapa de returnarea banilor si au sublinit ca pentru aceste litigii de munca nu se plateste nimic.
Numai ca autoritatile par sa uita de plata avocatilor si costurile drumurilor pentru procese, dar si faptul ca multi sunt prea saraci pentru a se incumeta la un proces de durata impotriva statului.

Cele mai citite

Fed reduce semnificativ dobânzile, piețele internaționale reacționează pozitiv: patru maxime istorice atinse

Decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce semnificativ dobânzile acum trei săptămâni a adus o revigorare pe piețele internaționale, iar indicii bursieri au atins...

Sebastian Burduja: Am atras peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile

Ministrul Energiei transmite că România este în plină revoluție energetică Ministrul Sebastian Burduja a afirmat, în cadrul unei conferințe, că până la sfârșitul anului, vor...

Marcel Ciolacu: Aproape 70 de copii, femei, bătrâni şi persoane cu probleme medicale grave au fost repatriaţi din Liban 

Premierul Ciolacu i-a așteptat la aeroport pe cei care au revenit din zona de conflict Pe aeroport au fost prezenți, alături de premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă