Locuitorii din 30 de sate din Vrancea erau încă izolaţi ieri, din cauza depunerilor masive de zăpadă, iar alţi aproape 60.000 de oameni din 52 de comune din Buzău au avut de suferit din cauza stratului gros de omăt care le-a blocat accesul la drumuri.
Situaţia cea mai gravă din ţară a fost în Vrancea, unde peste 40.000 de oameni au rămas izolaţi, la începutul week-end-ului. Lipsiţi de apă şi alimente, ei au fost nevoiţi să aştepte intervenţia autorităţilor care până ieri la prânz, au reuşit să reducă la 10.000 numărul celor aflaţi într-o situaţie disperată.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat vineri seară că a fost instituită starea de urgenţă în judeţ, iar ieri a cerut declanşarea stării de alertă, în condiţiile în care în judeţ mai sunt localităţi izolate de zăpadă şi a fost emis cod portocaliu de ninsori abundente. Starea de alertă ar permite evacuarea oamenilor şi rechiziţionarea unor maşini şi utilaje necesare pentru intervenţii.
„Nu văd un impediment în instaurarea stării de alertă, dar ea nu poate aduce schimbări fundamentale. Dacă vorbim despre starea de urgenţă, autorităţile publice locale, care au competenţe la intervenţii, îşi declară neputinţa în a rezolva problema şi atunci competenţele se transferă către MAI, care preia conducerea absolută a acestor operaţii”, a declarat Mihai Capră, secretar de stat la MAI.
Unii dintre locuitorii sinistraţi au încercat să se deszăpezească singuri. Cei din comuna vrânceană Slobozia Bradului au curăţat de omăt toate uliţele din patru sate aparţinătoare, pentru a se putea aproviziona zona cu alimente.
Chiar dacă oamenii şi autorităţile au reuşit să remedieze problemele cu zăpada în 20 de sate, ei vor avea probleme mari şi în următoarele zile, când meteorologii au anunţat că se prelungeşte avertizarea cod portocaliu de ninsori abundente până marţi, la ora 14, în 20 de judeţe. Acolo va ninge abundent, iar vântul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 – 50 de centimetri.
Urgenţă şi la Buzău
Alt judeţ în care situaţia e gravă este Buzău, unde 52 de comune şi aproape 60.000 de oameni au fost afectaţi de ninsorile abundente. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a adresat un apel către preşedintele Băsescu şi premierul Ungureanu să declare stare de urgenţă în judeţul Buzău.
„Vorbim despre un adevărat dezastru şi nu de un eveniment excepţional care poate fi limitat ca efecte în perioada imediată pentru că fenomenele meteorologice sunt în continuă desfăşurare, iar consecinţele pentru populaţie dar şi pentru infrastructura economică şi socială sunt pe termen lung. Cantitatea de precipitaţii a fost atât de abundentă încât stratul de zăpadă are în toate localităţile grav afectate peste 5 – 6 metri, iar temperaturile foarte scăzute le-au transformat în adevăraţi munţi de zăpadă, greu de pătruns chiar şi cu utilaje performante”, se arată în apelul lui Mocanu. El s-a declarat îngrijorat şi de perioada următoare, când zăpada se va topi şi vor urma inundaţiile.
În multe localităţi buzoiene, oamenii merg pe acoperişurile caselor şi se tem că locuinţele ar putea ceda sub greutatea zăpezii. De asemenea, ei sunt îngrijoraţi din cauza animalelor, la care nu au ajuns de aproape o săptămână.
Chestorul de poliţie Ioan Dascălu, trimis la Buzău de ministrul de Interne, Gabriel Berca, a făcut apel la autorităţile locale să se implice mai mult în gestionarea situaţiei provocate de ninsorile şi de viscolul din ultimele zile, susţinând că „e foarte uşor să te plângi, mai greu e să te implici”.
Situaţia drumurilor
Traficul rutier a fost închis ieri pe A2, pe porţiunea Drajna – Feteşti, pe cinci drumuri naţionale şi 81 de drumuri judeţene, iar cinci trenuri au fost anulate şi şase linii de cale ferată au fost închise. Porturile Bechet, Calafat, Drobeta Turnu Severin, Moldova Veche şi Orşova au fost şi ele închise.
Ajutoare pentru sinistraţi
Crucea Roşie Română a lansat o campanie pentru ajutorarea persoanelor blocate de nămeţi în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov. Cei care doresc pot aduce apă, alimente de bază şi pături la mai multe puncte de colectare, de unde donaţiile vor fi trimise spre oamenii năpăstuiţi.
În perioada următoare, hrana existentă în depozitele Băncii de Alimente va fi donată locuitorilor din zonele izolate de zăpadă. Patronatele au anunţat că pun gratuit la dispoziţia autorităţilor locale utilaje pentru deszăpezire, iar Ministerul Sănătăţii a propus producătorilor români de medicamente să doneze produse judeţelor afectate.