22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialZeci de hunedoreni au protestat împotriva poluării produse de fabricile de ciment

Zeci de hunedoreni au protestat împotriva poluării produse de fabricile de ciment

Câteva zeci de săteni din localitatea hunedoreană Chişcădaga au protestat, joi, în centrul satului, nemulţumiţi că poluarea produsă de fabricile de ciment şi var din zonă le distruge sănătatea şi le usucă toate culturile, transmite Mediafax.

Câteva zeci de săteni din localitatea hunedoreană Chişcădaga au protestat, timp de patru ore, spunând că arderile efectuate în timpul procesului tehnologic la fabrica de ciment care aparţine de grupul Heidelberg Cement România şi cea de var, SC Carmause Holding, produc poluare care le distruge sănătatea şi le usucă toate culturile, dar şi de zgomotul produs de utilajele care funcţionează 24 de ore din 24.

„Praful amestecat cu cenuşa rezultată în urma arderilor de la plasticurile şi cauciucurile pe care le bagă ei în cuptoare se aşează pe plante. Plantele cresc că pământul e bun, dar indiferent că e varză, cartof, roşie sau ardei, nu ajung la maturitate. Se usucă, se veştejesc înainte să se coacă. Am plantat cireşi şi caişi în livadă. De cinci ani nu au dat niciun rod. Şi pomii care rodeau mai demult nu mai fac fructe”, a spus unul dintre săteni, Petrică Ciubotaru.

Bărbatul a adăugat că polare a distrus în timp livezile şi un strat gros de praf acoperă casele şi plantele.

Un alt localnic, Graţian Vâsc, a spus că oamenii nu vor decât linişte şi să nu mai fie praf.

„Să închidă fluxul care merge pe arderea plasticului şi a cauciucurilor, să ne despăgubească şi să tehnologizeze în aşa fel încât să nu mai facă praful asta”, a spus Graţian Vâsc.

Directorul fabricii de ciment, Mircea Bobora, s-a întâlnit cu protestatarii şi a spus că în ultimii zece ani fabrica a investit 11 milioane de euro în retehnologizare, doar pentru a nu polua mediul.

„Facem eforturi. Vom stropi strada de câte ori e nevoie şi vom încerca să facem în aşa fel încât să se elimine disconfortul”, a spus Mircea Bobora.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara urmează să dea date despre eventualele depăşiri de pulberi în suspensie pe parcursul acestei săptămâni.

Protestul sătenilor a durat patru ore.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă