23.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialZece elevi bihoreni, intoxicati cu o substanta necunoscuta

Zece elevi bihoreni, intoxicati cu o substanta necunoscuta

» Medicii nu au putut stabili cauza care a determinat imbolnavirea elevilor si au cerut sprijinul colegilor clujeni
Zece copii din localitatea Dobresti, care frecventeaza cursurile scolii din satul Luncasprie, au fost internati in spital cu simptome asemanatoare unei toxiinfectii alimentare.
La sfarsitul saptamanii trecute, mai multi copii de la scoala din Luncasprie au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase din Oradea, dupa ce au inceput sa se simta rau. Medicii au presupus ca este vorba despre o toxiinfectie alimentara. Dupa cateva zile, copiii au fost externati, insa o parte dintre ei s-au intors la spital, pentru ca simptomele au reaparut. Parintii copiilor spun ca medicii nu stiu nici acum ce boala au micutii si de unde au contactat-o. "Nimeni nu ne spune nimic. Suntem impacientati pentru ca nu stim din ce cauza au fost intoxicati. Au fost externati de la Boli Infectioase fara sa li se fi facut biletul de externare. Pe o parte din copii a trebuit sa-i reinternam la Spitalul de Copii. Suntem foarte ingrijorati", a spus Liliana Monenci din Dobresti, care are fiica internata in spital. "Ni s-a spus ca se fac anchete epidemiologice la fata locului, insa, desi au mers la scoala din Luncasprie mai multi inspectori nu ne pot da un raspuns clar. Nici nu stim ce sa mai facem. Nu dorim sa ne lasam ceilalti copii sanatosi sa mearga acolo pentru ca ne este frica sa nu se imbolnaveasca si ei", a spus un alt parinte, Danut Mihele.
Reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat nu stiu nici ei care au fost cauzele care au determinat imbolnavirea copiilor.
"Este vorba despre o intoxicatie cu o substanta necunoscuta sau simptomele au aparut din cauza hipertermiei mediului. Nu stim clar. Oricum, copiii care au fost reinternati au gastrita. Acestia au fost externati de la Infectioase si nu li s-a explicat clar ce au voie sa manance. Copiii au mers acasa si au mancat sarmale, mititei, ceea ce le-a provocat rau. Eu i-am certat putin pe medicii de la Boli Infectioase care s-au ocupat de ei", a declarat directorul ASP, Ladislau Ritli.
Reprezentantii ASP Bihor au cerut sprijinul Institutului de Igiena din Cluj pentru efectuarea unui test de microclimat.

REABILITARE
In asteptarea testului de microclimat

Primarul comunei Dobresti, Nicolae Neag, spune ca scoala in care invata copiii este reabilitata si indeplineste conditiile de igiena. "scoala din Luncasprie este foarte bine pusa la punct. Acum am intrat intr-un proiect de reabilitare a scolii din Dobresti si de aceea copiii din clasele V-VIII sunt dusi la Luncasprie. Nu stim care ar fi cauza. S-au facut diverse anchete. Acum asteptam si testul de microclimat", a spus edilul.

Cele mai citite

Șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, despre avansurile primite: “La început mă deranja”

Irina Deleanu, în vârstă de 48 de ani și șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, impresionează cu o siluetă de invidiat, rezultat al unei...

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Schimbări majore la WhatsApp! Categoria de vârstă pentru utilizarea aplicației, modificată

Gigantul social media a redus vârsta minimă necesară pentru a utiliza WhatsApp în Europa de la 16 ani la 13 ani, ceea ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă