Noul preşedinte ICR, Lilian Zamfiroiu, a declarat că îşi doreşte să-i aducă la „aceeaşi masă” pe toţi reprezentanţii culturii româneşti.
Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, marţi, în Parlament, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), cu 104 voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”. „Sunt doctor în istorie specializat pe relaţii diplomatice româno – italiene, (…) Am cochetat – să spunem aşa – cu presa studenţească încă din timpul facultăţii, am fost redactorul-şef al revistei Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea domnului Sorin Roşca Stănescu am scris primul reportaj la revista Viaţa Studenţească, mai târziu, am înfiinţat primul cotidian particular care a apărut în România, aici este vorba de Curierul de Vâlcea, sunt şi acum directorul onorofic al acestui cotidian, am lucrat şi la ziarul Evenimentul zilei, în prima echipă din 1992, apoi la Radio România am avut câteva emisiuni”, a declarat diplomatul, potrivit Mediafax.
El a precizat că propunerea sa în funcţia de preşedinte al ICR a fost o surpriză, afirmând că algoritmul său de gândire prevedea că un astfel de post ar trebui să fie ocupat de personalităţi culturale precum Augustin Buzura, Horia-Roman Patapievici şi Andrei Marga. „Aş dori să aduc ceasul la zero, în sensul de a-i chema la aceeaşi masă pe toţi reprezentanţii culturii româneşti (…) La urma urmei, cultura română este una singură. Noi voi institui regula << au plecat ai voştri, acum vin ai noştri>>. Eu încerc să îi aduc pe toţi la aceeaşi masă. Nu va exista decât un singur criteriu, cel al valorii”, a completat Zamfiroiu.
Diplomatul a menţionat că are promisiuni privind următoarea rectificare bugetară. Întrebat dacă va organiza un audit la ICR, Zamfiroiu a spus că acest audit reprezintă „o centură de siguranţă”, precizând că fără un astfel de control nu va cunoaşte care este bugetul ICR.
Lilian Zamfiroiu – propus de USL pentru funcţia de preşedinte al ICR – a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. După patru ani de activitate didactică, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educaţiei, iar în 1997 s-a transferat la Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia Relaţii Publice. În anul 2001, a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic şi Consular al României, obţinând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe. Lilian Zamfiroiu este de şapte ani adjunctul ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu.