13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialYemen: Preşedintele renunţă la putere după 32 de ani

Yemen: Preşedintele renunţă la putere după 32 de ani

După ce preşedintele Tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fugit în Arabia Saudită din cauza presiunii populare, iar Hosni Mubarak se ţine cu greu de fotoliul de preşedinte al Egiptului, şeful statului Yemen a anunţat parlamentul că nu va mai candida la funcţia supremă şi nici nu va preda puterea fiului său, potrivit cotidianului The Independent.

Ali Abdullah Saleh, aliat al Statelor Unite, aflat la putere de aproape 32 de ani şi-a anunţat decizia în faţa plenului reunit al parlamentului yemenit.

De altfel şi preşedintele Mubarak a anunţat marţi seara că nu va candida la alegerile din acest an.

„Nu voi căuta să-mi prelungesc mandatul prezidenţial sau să îl ofer moştenire fiului meu”, a transmis Saleh parlamentarilor din Yemen.

Activişti şi membri ai opoziţiei au organizat mai multe manifestaţii de protest în capitala Sana’a, cerând îndepărtarea lui Ali Abdullah Saleh şi condamnând posibilitatea ca fiul acestuia să succeadă la putere. Opoziţia a cerut pentru joi ample manifestaţii anti-Saleh în întreaga ţară.

Preşedintele a încercat să reducă tensiunea prin mărirea salariilor în armată şi negând că plănuieşte să-l instaleze la putere pe fiul său. Acţiunile sale nu i-au oprit însă pe cei nemulţumiţi să iasă în stradă. Zeci de mii de protestatari au umplut capitala Sana’a în ianuarie, cerându-i să plece, o premieră pentru Yemen, ţară în care puţini au îndrăznit să se ridice împotriva preşedintelui.

Mandatul lui Saleh expiră în 2013 însă preşedintele a încercat să includă câteva amendamente în constituţie care să-i permită să mai poată rămâne şef al statului încă două mandate de 10 ani.
Mişcările din Tunisia şi din Egipt l-au obligat pe Saleh să ia noi măsuri pentru a încerca să reducă nemulţumirea poporului. În acest sens preşedintele a cerut reducerea la jumătate a impozitului pe venit şi a cerut guvernului să ţină în frâu preţurile. Totodată, a scos în stradă forţe de ordine şi armata pentru a preveni revolte în zone cheie ale capitalei.

Protestele conduse de opoziţie au continuat în ciuda acestor măsuri, fiind o continuă ameninţare la adresa stabilităţii statului arab.

În mesajul să către parlament, Ali Abdullah Saled a chemat opoziţia la negocieri pe tema reformelor politice şi a solicitărilor acesteia.

Purtătorul de cuvânt al opoziţiei, Mohamed al-Sabri, a refuzat însă chemarea la dialog, exprimând îndoielilr opoziţiei vizavi de promisiunea preşedintelui de a renunţa la candidatura pentru un nou mandat. Al-Sabri susţine că Saleh a făcut o promisiune similară şi în 2006, însă nu a ţinut-o, candidând şi fiind reales.

„Chemarea către dialog nu este serioasă având doar rol de tranchilizant”, a spus reprezentantul opoziţiei. Partidele din opoziţie se vor întâlni în cursul zilei de miercuri pentru a formula o poziţie oficială vizavi de declaraţiile preşedintelui Saleh.

Yemen este una dintre cele mai sărace ţări ale lumii arabe, devenind un rai pentru militanţi al-Qaida. Guvernul Saleh este ros de corupţie şi are o putere mică în afara capitalei. În plus, principala resursă de venit, petrolul, ar putea seca în decurs de un deceniu.

Aproape jumătate din populaţia din Yemen trăieşte sub limita sărăciei (mai puţin de un dolar american pe zi, pe cap de locuitor) şi nu are acces la apă curentă sau canalizare.

Mai puţin de 10 procente din drumuri sunt pavate, iar zeci de mii de cetăţeni au fost strămutaţi din casele lor de conflicte. Yemenul este lovit de o rebeliune în nordul ţării şi de o mişcare secesionistă în sud.

Cele mai citite

Accident cu două persoane decedate după ce o autoutilitară s-a răsturnat

Două persoane au murit şi trei au fost rănite, în noaptea de duminică spre luni, într-un accident produs pe DN 13B, între localităţile Praid...
Ultima oră
Pe aceeași temă