20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialWolfowitz e anchetat de Consiliul director al BM

Wolfowitz e anchetat de Consiliul director al BM

Presedintele Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, a declarat aseara ca intentioneaza sa ramana la conducerea institutiei financiare internationale, pentru a duce mai departe misiunea Bancii de a reduce saracia la nivel mondial, informeaza AP.

"Banca Mondiala are o sarcina importanta de rezolvat si eu voi continua aceasta sarcina", a declarat Wolfowitz la conferinta de presa prilejuita de incheierea reuniunii de primavara a Bancii Mondiale(BM) si Fondului Monetar International (FMI).

Asociatia angajatilor de la Banca Mondiala i-a cerut lui Wolfowitz sa demisioneze in urma scandalului legat de prietena acestuia. "Nu vedem cum ar putea sa-si recastige increderea personalului", a declarat Alison Cave, presedintele World Bank Staff Association, organizatie care reprezinta 7.000 din angajatii institutiei de la Washington.

Presiunile la adresa presedintelui Bancii Mondiale au crescut dupa ce s-a aflat ca Wolfowitz i-a aranjat prietenei sale, Shaha Riza, un salariu net de 193.590 dolari pe an la departamentul de Stat al SUA, la scurt timp dupa ce Wolfowitz s-a alaturat Bancii Mondiale in 2005.

Conducerea al Bancii Mondiale a apreciat ca acest scandal este "o sursa de ingrijorare" si a cerut consiliului director sa deruleze o ancheta in acest dosar. "Trebuie sa ne asiguram ca banca poate sa-si deruleze mandatul si sa-si mentina credibilitatea si reputatia", se arata in comunicatul dat publicitatii de conducerea institutiei financiare internationale.

Raspunzand la intrebarile referitoare la posibila sa demisie, Wolfowitz a declarat ca nu doreste ca declaratiile sale sa influenteze ancheta consiliului director. "Cred in misiunea acestei organizatii si intentionez sa o continui", a declarat Wolfowitz.

Unul din arhitectii razboiului din Irak si un apropiat al presedintelui George W. Bush, Paul Wolfowitz a primit recent numeroase semnale de sprijin atat din partea Autoritatilor de la Casa Alba cat si din partea guvernelor SUA, Marii Britanii si Frantei, care au un cuvant important de spus in conducerea Bancii Mondiale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă