11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Rusia este un "stat aproape mafiot", afirmă un procuror spaniol

WikiLeaks: Rusia este un “stat aproape mafiot”, afirmă un procuror spaniol

Rusia este un “stat aproape mafiot”, unde partidele politice acţionează “mână în mână” cu crima organizată, apreciază un procuror spaniol citat într-o notă diplomatică americană obţinută de WikiLeaks şi publicată miercuri de cotidianul britanic The Guardian.

Procurorul Jose Gonzalez, care anchetează de aproximativ zece ani crima organizată rusă, “consideră că nu se poate face o diferenţă între activităţile Guvernului (rus) şi grupările de crimă organizată”, potrivit acestei note diplomatice trimise în februarie 2010 de ambasada americană la Madrid.

De asemenea, procurorul spaniol s-a declarat de acord cu opozantul rus Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în noiembrie 2006, potrivit căruia otrăvirea sa cu poloniu 210, o substanţă extrem de radioactivă, a fost o acţiune a serviciilor ruse de informaţii şi securitate, care sunt, potrivit acestuia, “proprietarii crimei organizate”.

“Unele partide politice din Rusia acţionează mână în mână cu crima organizată”, consideră procurorul, potrivit acestei note.

“El (procurorul) explică faptul că Partidul liberal-democrat a fost creat de KGB şi succesorul său SVR şi din el fac parte numeroşi criminali înrăiţi”, adaugă nota diplomatică, referindu-se la partidul ultranaţionalist al lui Vladimir Jirinovski.

Conform procurorului, există şi “legături dovedite între partidele politice ruseşti, crima organizată şi traficul de arme”.

Nota sugerează că autorităţile ruse se servesc de mafie pentru a efectua operaţiuni pe care nu le pot “conduce în mod normal în calitate de Guvern”, cum ar fi furnizarea de arme kurzilor pentru a destabiliza Turcia.

Procurorul spaniol este convins şi că oficiali din serviciile de informaţii ruse s-au aflat în spatele scandalului vizând cargoul Artic Sea, suspectat că a transportat arme Iranului în 2009, potrivit notei diplomatice.

Într-o altă notă, trimisă la puţin timp după asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, se întreba “dacă elemente necontrolate din serviciile de securitate pot acţiona (…) fără ca (Vladimir) Putin să fie informat”, cunoscând în special “atenţia pentru detalii” a premierului rus.

Înaltul oficial american a discutat cu un consilier diplomatic francez de rang înalt, se arată în această notă.

Departe de a se limita la Rusia, mafia guvernează şi aproape tot Belarusul şi Cecenia şi exercită “un control enorm” asupra unor sectoare vitale ale economiei internaţionale, cum ar fi cel al aluminiului, susţine procurorul spaniol.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă