14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Irakienii consideră Arabia Saudită, şi nu Iranul, principala ameninţare pentru statul...

WikiLeaks: Irakienii consideră Arabia Saudită, şi nu Iranul, principala ameninţare pentru statul lor

Oficialii irakieni consideră că Arabia Saudită şi nu Iranul este cea mai mare ameninţare pentru integritatea şi coeziunea statului lor, se arată într-o notă diplomatică obţinută de WikiLeaks şi citată de Mediafax.

Îngrijorările irakienilor, analizate într-o notă trimisă de la ambasada Statelor Unite la Bagdad de ambasadorul din perioada respectivă, Christopher Hill, în septembrie 2009, este în divergenţă fundamentală cu convingerile americane şi britanice, care consideră Iranul principala ameninţare.

“Irakul vede relaţiile cu Arabia Saudită ca fiind una dintre principalele provocări, din cauza banilor de care dispune Riyadul, atitudinea antişiită profund înrădăcinată şi suspiciunilor saudite că un Irak condus de şiiţi va încuraja influenţa regională iranian”, scrie Hill.

“Contactele irakiene susţin că scopul saudiţilor (şi cel al mai multor state sunnite arabe, în diverse grade) este să intensifice influenţa sunnită, să diminueze dominaţia şiită şi să promoveze formarea unui Guvern irakian slab şi divizat”, continuă el.

Afirmaţiile neaşteptate ale lui Hill sunt opuse convingerilor potrivit cărora activităţile iraniene, în mod deschis sau sub acoperire, sunt cel mai mare obstacol în calea dezvoltării Irakului.

Hill susţine, de asemenea, că eforturile iraniene în Irak sunt “conduse de o hotărâre clară de a vedea un Guvern construit pe baze confesionale şi dominat de şiiţi care este slab, izolat de vecinii săi arabi, independent de aparatul de securitate americane şi dependent strategic de Iran”. El subliniază însă argumentele oficialilor irakieni, care afirmă că ştiu cum să se “descurce” cu Iranul.

Cele mai citite

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă