Site-ul Wikileaks ameninţă că va dezvălui secrete despre diplomaţia italiană şi tratativele militare ale italienilor în Afganistan, potrivit Agerpres. Principalele cotidiene din Peninsulă scriu sâmbătă despre misiunile vizate de Wikileaks.
Secretele pe care site-ul Wikileaks ameninţă că le va dezvălui privesc şi Italia, informează cotidianul Corriere della Sera. Site-ul ameninţă că va posta 2,7 milioane de mesaje electronice cu informaţii despre activitatea soldaţilor şi a serviciilor secrete italiene în Afganistan, negocierile între guvernul lui Romano Prodi şi talibani pentru eliberarea lui Daniele Mastrogiacomo, răpit în 2007, sau contactele între guvernul lui Silvio Berlusconi şi cabinetul lui Vladimir Putin în timpul acţiunii militare ruse în Georgia, în 2008.
Premierul Silvio Berlusconi consideră că presa şi formaţiunile de „stânga” distrug imaginea ţării, scrie cotidianul La Repubblica. Guvernul denunţă strategii pentru discreditarea imaginii ţării la nivel internaţional. De la gunoiele de la Napoli, la prăbuşirea monumentului de la Pompei, la acuzaţiile de corupţie aduse managerilor de la societatea Finmeccanica, totul este folosit de presă şi de formaţiunile „de stânga” pentru a crea o imagine negativă a Italiei. Ministrul de externe, Franco Frattini, şi-a retras acuzaţiile de complot la adresa guvernului făcute vineri dimineaţa. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, a replicat că este nevoie de un nou început, după demisia lui Silvio Berlusconi.
Sindicatul de muncitori CGIL va organiza sâmbătă o manifestaţie de proporţii împotriva guvernului, informează cotidianul Il Tempo. Muncitorii şi pensionarii, dar şi tinerii şi studenţii vor ieşi duminică, în piaţă, pentru a protesta împotriva guvernării care „îi împiedică să aibă un viitor”. Va fi cea de-a opta manifestaţie organizată de către sindicat în ultimii doi ani.
Guvernul va acorda o subvenţie de 100 de miliarde de euro pentru „a ţine unită ţara”, scrie cotidianul La Stampa. Consiliul de miniştri a aprobat vineri Planul naţional pentru sudul Italiei. Cu subvenţii de 100 de miliarde de euro, regiunile din sudul Italiei vor trebui să restructureze infrastructura, cercetarea, siguranţa publică şi să susţină societăţile comerciale. „Guvernul face tot posibilul ca să ţină unită ţara”, a precizat Silvio Berlusconi. Premierul a adăugat că resursele sunt alocate des, dar administraţiile locale nu sunt capabile să le utilizeze.