20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialWeekend "verde" la Sinaia

Weekend “verde” la Sinaia

Filme proiectate pe un perete, pe zapada sau in oricare alt loc, cu ajutorul energiei solare – nu vorbim de un proiect de viitor, ci de CosyMo’s Solar Cinema, care va oferi, la cea de-a doua editie Green Planet Blues, proiectii inedite in locuri inedite.

Cum Green Planet Blues este un festival dedicat in totalitate mediului, toate evenimentele derulate pe parcusul celor patru zile sunt strans legate de problemele ecologice actuale, dar si de solutiile oferite de ONG-uri si specialisti in probleme de mediu. In primul rand insa, este un eveniment cinematografic, asadar, intre 28 si 31 ianuarie, la Centrul International de Conferinte "Casino" din Sinaia vor fi proiectate, in premiera in Romania, unele dintre cele mai de succes filme care au participat anul trecut la Festival du Film D’Environnement din Ile de France, Paris.

Weekend cu filme verzi

Sub sloganul "Schimbarea tine de tine", prin Green Plant Blues, asociatia Aristoteles Workshop ne propune un maraton de documentare si filme de fictiune de profil, cu scopul de a familiariza publicul de cinema cu efectele consumului iresponsabil, incalzirii globale, indiferentei (doar cateva dintre temele abordate in productii). Dintre titlurile acestei editii, va atragem atentia asupra lui "The Missing Lynx"/"El Lince Perdido", filmul de animatie produs de actorul Antonio Banderas, care va des­chide evenimentul joi, de la ora 20.00. Tot de la ora 20.00, insa vineri, merita atentie si "Pirate of the sea", o biografie a Capitanului Paul Watson, un aparator controversat al mediului oceanic, totodata si fondator al "Sea Shepherd Conservation Society". Efectele politicii corporatiilor vor fi prezentate in documentarul "The Blood Of Kouan Kouan" (sambata, 30 ianua­rie, de la ora 16.00), ce are in centru multinationala TEXACO si ale sale deseuri petroliere care pun viata oamenilor in pericol si distrug ecosisteme, si asta de ani buni de zile. Dar daca punem problema protectiei mediului intr-un mod personal ("ce pot face eu pentru a schimba lucrurile?"), raspunsuri ne va oferi "Garbage! The Revolution Starts At Home" (30 ianuarie, ora 20.00), un studiu de caz despre consumerismul contemporan si deseurile noastre cotidiene, film ce va inchide "Green Planet Blues 2010". Totusi, maratonul continua si duminica, de la ora 12.00 fiind programat "Hunting The Hunters", un documentar despre miile de balene ucise anual de japonezi, sub pretextul cercetarii stiintifice.

Surprize "verzi"

In primul rand, este vorba de CosyMo’s Solar Cinema sau "dubita verde", singurul cinematograf ce proiecteaza filme cu ajutorul energiei solare si care va proiecta filme de scurt metraj in cele mai inedite locuri. In al doilea rand, este expozitia lui Alex MacLean (organizata de Tarom), pilot de elicopter si artist american care ani de-a randul a surprins imagini din elicoper, iar fotografiile expuse la Green Planet Blues ofera o perspectiva cu totul aparte (nu tocmai intr-un sens pozitiv) asupra lumii in care traim. Si nu in ultimul rand, la Green Planet Blues 2010, in cadrul meselor rotunde se va discuta despre "Let’s Do It, Romania", un proiect de colectare, intr-o singura zi, a deseurilor din toata tara.

De ce nu trebuie sa ratam Green Planet Blues: pentru ca vor fi proiectate filme pe care nu le puteti vedea decat la un astfel de eveniment (nu credem ca vor ajunge si pe marile ecrane, iar daca minunea se va intampla, vor trece absolut neobservate. Stim ce spunem, am vazut ce s-a intamplat anul trecut cu "Ceasul al 11-lea"/"The 11th Hour"; pentru ca va puteti delecta cu filme in locuri inedite, multumita "solar cinema", pentru ca se intampla la Sinaia si, cum suntem intr-un an de criza, pentru ca accesul la toate vizionarile si evenimentele este liber.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă