Când eşti în căutarea unui stil care să te reprezinte, nu trebuie să te uiţi în reviste de modă, ci în propria garderobă.
Împarte hainele în trei categorii: haine pe care le porţi, haine în care te simţi tu, haine pe care nu le porţi. Evident, primul pas este să scapi de cele pe care nu le porţi. Chiar dacă îţi plac. Poate că ţi-a plăcut mult o rochie mulată din paiete, dar nu te reprezintă şi are încă eticheta pe ea. Înseamnă că nu are ce căuta în dulap. Rămânând cu celelalte două categorii de haine, alege-o pe cea care îţi face cel mai mult cu ochiul. Ideal este ca acestea să se suprapună, însă nu întotdeauna acest lucru este posibil. Aşa că personalitatea ta vestimentară şi cea pe care trebuie să te concentrezi este reprezentată de grămada cea mai mare şi mai aproape de sufletul tău.
Stiliştii împart stilurile vestimentare într-o mulţime de categorii, însă, de fapt, acestea conţin diverse influenţe şi substiluri. Tocmai de aceea, astăzi îţi prezentăm patru mari categorii vestimentare în care cu siguranţă te regăseşti şi tu.
Clasică
Aşa cum îi spune şi numele, stilul vestimentar clasic se mulează pe o personalitate corespunzătoare. Rochiile office, culorile neutre, croielile clasice, pantofii stiletto, accesoriile preţioase, dar discrete, sunt câteva dintre caracteristicile acestui stil.
Când spui personalitate vestimentară clasică te gândeşti la femeia de afaceri orientată spre carieră, care nu vrea să impre-sio-neze prin nimic altceva decât prin abilitatea de a conduce un business. Pantalonii clasici, cu dungă eventual, sacourile, genţile mari, încăpătoare, în aceleaşi tonuri neutre sunt şi ele semnături ale stilului.
Chiar şi când este „obligată“ să poarte o ţinută casual, clasica se aventurează cel mult spre jeans cu croială dreaptă, adidas, tricou simplu, alb sau negru.
Romantică
Materialele fluide, imprimeurile florale, elementele naturale, tot ceea ce dă senzaţia de volatil, „din altă lume“, întregeşte tabloul unei personalităţi vestimentare romantice. Rochiile maxi, accentele boho, ia, san-dalele romane sau balerinii sunt câteva dintre preferinţele unei astfel de per-sonalităţi. Te încadrezi în acest stil dacă ma-chiajul tău este unul subtil, natural, la fel şi coafura, iar ţinuta preferată este una care pare că te face să pluteşti. Culorile pastelate sunt ca-rac-te-ristice acestui stil vestimentar şi nu ai piese în gar-de-robă care să se abată de la această linie.
Creativă
Mixuri de croieli, culori, texturi, materiale, piese statement, eclectism. Totul într-o singură personalitate. Aceasta este caracteristica principală a stilului vestimentar creativ. Nimic nu este interzis, iar uşurinţa cu care combini tot ceea ce ai îi uimeşte pe cei din jur.
Genţi oversized, pantaloni culottes, geci bomber, combinaţii între piele şi mătase sau catifea sunt câteva dintre lucrurile cu care creativa se joacă. Jeanşii, umerii goi, rujul în nuanţe atipice sau dimpotrivă, un look natural, nimic nu surprinde la acest stil vestimentar care pare că este în fiecare zi în plină transformare.
Urban Chic
Este poate stilul cel mai comun, cu care se identifică sau spre care tind cele mai multe persoane. Stilul urban este puţin creativ, puţin cuminte, este un stil eclectic, dar căruia îi lipsesc ac-centele dramatice ale personalităţii creative. Te încadrezi în acest stil dacă îţi place să porţi culori, dar în combinaţii cu croieli clasice.
Un print îndrăzneţ va fi dublat de accesorii cuminţi. De data aceasta accesoriile nu sunt atât de liniare: poţi purta şi un clutch la o ţinută de seară elegantă, dar şi o geantă oversized la o combinaţie cămaşă-fustă creion. Este un stil pentru persoane sofisticate, dar în acelaşi timp subtile.