22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialWashingtonul salută vizita Papei Benedict al XVI-lea în Cuba, dar îşi apără...

Washingtonul salută vizita Papei Benedict al XVI-lea în Cuba, dar îşi apără embargoul

Statele Unite au salutat joi vizita lui Benedict al XVI-lea în Cuba drept o modalitate de promovare a drepturilor omului pe insula comunistă, dar şi-au apărat, în faţa criticilor Papei, embargoul impus cubanezilor de o jumătate de secol, relatează AFP şi Mediafax.

“Evident că salutăm vizita (Papei) în Cuba”, le-a spus jurnaliştilor Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Papa a revenit joi dimineaţa la Vatican, după o vizită de şase zile în Mexic şi Cuba, unde a îndemnat autorităţile să acorde cubanezilor posibilitatea exercitării depline a “libertăţilor fundamentale”.

“Aceasta a constituit o bună ocazie pentru el (Papă) să transmită Guvernului cubanez un mesaj de libertate a religiei”, a adăugat Toner.

Însă Benedict al XVI-lea a criticat embargoul american. Situaţia din Cuba “este agravată de măsuri economice restrictive, impuse din exteriorul ţării, care afectează negativ populaţia”, a declarat el miercuri în prezenţa preşedintelui Raul Castro, înainte de îmbarcare spre Roma.

Toner a subliniat că Statele Unite au “fost foarte clare cu privire la motivele embargoului” impus de o jumătate de secol.

“Politica noastră cubaneză este axată pe o ameliorare a relaţiilor dintre popoarele american şi cubanez. Am adoptat măsuri în acest sens, cu scopul de a demonstra acest tip de cooperare”, a adăugat el.

Aplicat din februarie 1962, embargoul interzice importarea de către Cuba a oricărui produs ce conţine elemente de origine americană, inclusiv prin ţări terţe, care riscă sancţiuni.

Cele mai citite

Schimbare de planuri! Simona Halep s-a retras de la turneul WTA de la Oeiras

Simona Halep și-a anunțat retragerea de la turneul WTA 125 de la Oeiras, invocând faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a...

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...

Carmen Palade, trimisă în judecată pentru devalizarea firmelor lui Dan Adamescu

După 6 ani de anchetă, procurorii au trimis-o în judecată pe Carmen Palade, acuzată că a delapidat zeci de milioane de lei din firmele...
Ultima oră
Pe aceeași temă