19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialWashingtonul salută vizita Papei Benedict al XVI-lea în Cuba, dar îşi apără...

Washingtonul salută vizita Papei Benedict al XVI-lea în Cuba, dar îşi apără embargoul

Statele Unite au salutat joi vizita lui Benedict al XVI-lea în Cuba drept o modalitate de promovare a drepturilor omului pe insula comunistă, dar şi-au apărat, în faţa criticilor Papei, embargoul impus cubanezilor de o jumătate de secol, relatează AFP şi Mediafax.

„Evident că salutăm vizita (Papei) în Cuba”, le-a spus jurnaliştilor Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Papa a revenit joi dimineaţa la Vatican, după o vizită de şase zile în Mexic şi Cuba, unde a îndemnat autorităţile să acorde cubanezilor posibilitatea exercitării depline a „libertăţilor fundamentale”.

„Aceasta a constituit o bună ocazie pentru el (Papă) să transmită Guvernului cubanez un mesaj de libertate a religiei”, a adăugat Toner.

Însă Benedict al XVI-lea a criticat embargoul american. Situaţia din Cuba „este agravată de măsuri economice restrictive, impuse din exteriorul ţării, care afectează negativ populaţia”, a declarat el miercuri în prezenţa preşedintelui Raul Castro, înainte de îmbarcare spre Roma.

Toner a subliniat că Statele Unite au „fost foarte clare cu privire la motivele embargoului” impus de o jumătate de secol.

„Politica noastră cubaneză este axată pe o ameliorare a relaţiilor dintre popoarele american şi cubanez. Am adoptat măsuri în acest sens, cu scopul de a demonstra acest tip de cooperare”, a adăugat el.

Aplicat din februarie 1962, embargoul interzice importarea de către Cuba a oricărui produs ce conţine elemente de origine americană, inclusiv prin ţări terţe, care riscă sancţiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă