19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialWashingtonul a închis ambasada din R. Centrafricană şi a evacuat ambasadorul din...

Washingtonul a închis ambasada din R. Centrafricană şi a evacuat ambasadorul din această ţară

Statele Unite au anunţat joi seara că au închis provizoriu ambasada din Republica Centrafricană şi că au evacuat ambasadorul împreună cu echipa acestuia, din cauza unor tulburări care afectează această ţară, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Ambasada Statelor Unite la Bangui şi-a suspendat temporar operaţiunile, la 28 decembrie, din cauza situaţiei securităţii în Republica Centrafricană (…). Ambasadorul Wohlers şi echipa sa diplomatică au părăsit Bangui astăzi (joi) împreună cu alţi cetăţeni americani”, a anunţat Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Todd Breasseale, a precizat că „Comandamentul American din Africa a susţinut evacuarea ambasadei Statelor Unite de la Bangui”, prin „dirijarea unor cetăţeni americani şi străini către locuri sigure în regiune”.

Un alt oficial american a precizat că un avion militar a părăsit Bangui către ora 0.00 (vineri, 2.00, ora României).

Ventrell, de la Departamentul de Stat, a adăugat că „această decizie a fost motivată exclusiv de îngrijorări cu privire la securitatea personalului (american) şi nu are nicio legătură cu relaţiile continue şi de lungă durată cu Republica Centrafricană”.

Washingtonul şi-a exprimat deja, miercuri, „îngrijorarea profundă” faţă de tulburările care afectează această ţară, îndemnând toţi cetăţenii americani să o părăsească şi solicitând autorităţilor să protejeze sediul ambasadei, iar rebeliunii să înceteze confruntările.

„Statele Unite încurajează toate părţile din R. Centrafricană să participe la dialog dub egida Comunităţii Economice Statelor din Africa Centrală (CEEAC)”, care va încerca să obţină un armistiţiu, a insistat Departamentul de Stat.

Decizia de a evacua Bangui are loc la o zi după o manifestaţie violentă la care au participat câteva sute de persoane, apropiate puterii, care au lansat miercuri proiectile asupra Ambasadei Franţei. Aceşti manifestanţi au instalat, anterior, o tabără în faţa Amabadei Statelor Unite.

Preşedintele centrafrican François Bozizé, ameninţat de o rebeliune la porţile oraşului Bngui, a solicitat joi ajutorul Statelor Unite şi fostei puteri coloniale franceze, dar Parisul a anunţat că nu va interveni.

Coaliţia rebelă Séléka, înarmată la 10 decembrie, reclamă „respectarea” unor acorduri de pace încheiate între 2007 şi 2011, la care, în opinia sa, puterea centrafricană nu s-a pliat. În două săptămâni, aceasta a preluat controlul asupra unor oraşe strategice, apropiindu-se de Bangui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă