19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialWashington Times: Talibanii cumpara copii pentru atacuri sinucigase

Washington Times: Talibanii cumpara copii pentru atacuri sinucigase

Liderul talibanilor din Pakistan, Baitullah Mehsud, cumpara copii care au varsta de sapte ani pentru a comite atacuri sinucigase ce vizeaza tinte pakistaneze, afgane si americane, au afirmat oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA si oficiali pakistanezi, potrivit editiei de joi a cotidianului Washington Times consultata de Agerpres.

Un oficial pakistanez, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilitatii subiectului, a declarat ca pretul pentru un copil este cuprins intre 7.000 de dolari si 14.000 de dolari – o suma uriasa in Pakistan, unde venitul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 2.600 de dolari.

"Mehsud a transformat atacurile sinucigase in volum de productie, nu diferit de modul in care Toyota fabrica masini", a apreciat, la randul sau, un oficial american din domeniul apararii, sub rezerva anonimatului ca urmare a eforturilor facute de serviciile de informatii de a-l prinde pe Mehsud, prima tinta a campaniei americane si pakistaneze impotriva talibanilor.

O incercare a SUA de a-l ucide pe Mehsud, saptamana trecuta, a esuat. Duminica, guvernul pakistanez a oferit o recompensa de aproximativ 615.300 dolari pentru informatii care sa conduca la gasirea lui Mehsud, mort sau viu. Departamentul de Stat al SUA a oferit de asemenea cinci milioane de dolari pentru Mehsud, care s-a ascuns in zone tribale in apropiere de granita afgana.

Un oficial american a afirmat ca pretul pentru copii depinde de cat de repede este nevoie de un atacator si de cat de aproape trebuie sa fie copilul de tinta. In unele cazuri, a mentionat el, copiii sunt rapiti si apoi vanduti lui Mehsud.

Folosirea copiilor in razboi nu este neobisnuita in Afganistan sau in regiunile tribale din Pakistan. In timpul ocupatiei sovietice din Afganistan, multi baieti au devenit mujahedini sau luptatori pentru libertate.

"Exista o perspectiva culturala diferita aici in legatura cu varsta la care un baiat devine barbat", a afirmat Sher, un fost combatant afgan pentru libertate care a cerut sa fie identificat numai prin primul nume pentru a se proteja de talibani.

"Ce este neobisnuit este ca acesti tineri luptatori sa fie transformati in atacatori sinucigasi. Aceasta nu era ceva obisnuit in Afganistan, nici macar in trecut. Acesti copii sunt facuti sa creada lucruri care nu sunt adevarate. Este o crima impotriva lui Dumnezeu", a declarat Sher, care a luptat impotriva rusilor la varsta de 13 ani.

In alte conflicte, ca acela dintre Israel si palestinieni, atacatorii sunt in general mai in varsta, cel putin adolescenti sau au in jur de 20 de ani.

Atacurile sinucigase comise de Mehsud s-au soldat cu uciderea unor oficiali si politicieni, intre care fostul premier pakistanez Benazir Bhutto, si a sute de civili. Guvernul pakistanez a lansat o ofensiva pentru indepartarea militantilor din zonele apropiate de capitala Islamabad, desi autoritatile pakistaneze nu au reusit sa captureze lideri talibani locali.

Atacurile sinucigase au devenit frecvente in Pakistan in ultimul an, intre care cele ce vizeaza hoteluri frecventate de occidentali, precum si politia si militari pakistanezi. Oficiali pakistanezi au afirmat, de asemenea, ca urmatoarea tinta a operatiunilor este regiunea de la granita afgana, unde s-au refugiat membri ai Al Qaida si talibani dupa ce fortele conduse de SUA au indepartat guvernul taliban de la Kabul, in 2001.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă