25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialWall Street Journal: Campania prezidentiala din Romania, sub imperiul unui film

Wall Street Journal: Campania prezidentiala din Romania, sub imperiul unui film

Economia romaneasca este un dezastru, iar guvernul a fost "absent fara sa plece oficial" (AWOL – acronim pentru "absent without official leave" n.red.) din momentul in care coalitia aflata la guvernare s-a prabusit in luna octombrie. Cu toate acestea, in Bucuresti, ultima saptamana dinaintea alegerilor prezidentiale cruciale de la 6 decembrie a fost deturnata de o reprezentatie politica mai putin conventionala: un filmulet in care seful statului, Traian Basescu, loveste un baiat in fata, noteaza intr-un comentariu cotidianul Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Videoclipul de 18 secunde a fost filmat in urma cu 5 ani, atunci cand Basescu, personaj impulsiv, era inca primarul Bucurestiului, si il arata pe acesta aplecandu-se sa vorbeasca cu o femeie dupa un miting de campanie, cand Bogdan Istratoiu, in varsta de 10 ani, gesticuleaza catre el. Videoclipul pare sa arate apoi ca fostul capitan de nava il loveste pe baiat in fata, chiar daca fara sa-l priveasca.

Potrivit sursei citate, a urmat o acoperire intensiva de catre presa a evenimentului. In saptamana care a urmat difuzarii pentru prima data a videoclipului, Televiziunea Romana – in mare parte detinuta de catre oponentii presedintelui care il sustin pe contracandidatul social-democrat al acestuia, Mircea Geoana – a fost umpluta de analisti, celebritati si chiar psihologi, toti dandu-si cu parerea daca presedintele este damnat politic sau violent in mod patologic. Sau ambele.

In mod previzibil, filmuletul a facut senzatie pe You Tube, depasind 100.000 de vizualizari.

Potrivit Wall Street Journal, filmuletul l-ar putea costa pe Basescu voturi cruciale intr-o cursa extrem de stransa. Un sondaj recent Insomar arata ca Basescu ar fi depasit de contracandidatul sau, social-democratul Mircea Geoana, cu 8 procente, cea mai mare diferenta dintr-o campanie in care cu doar o luna in urma presedintele era dat drept castigator.

"Nu as fi votat pentru el nici inainte, dar acum si mai putin oameni vor vota pentru el", este de parere Daniel Antonescu, un taximetrist de 46 de ani din Bucuresti.

Sustinatorii lui Basescu sunt de parere ca, de fapt, videoclipul il arata pe tanarul Istratoiu incercand sa fure ceasul candidatului. Altii sustin ca filmuletul este parte a unei campanii de denigrare puternic orchestrata, remarcand ca unele posturi TV au refuzat sa difuzeze un briefing in care presedintele sustinea ca filmuletul este fals.

In timpul mandatului de cinci ani al lui Basescu, multi comentatori au prezis ca acesta va avea de suferit din cauza stilului sau politic agresiv, dar poate nu in acest fel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă