9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialVulcanul indonezian Merapi a erupt din nou

Vulcanul indonezian Merapi a erupt din nou

Vulcanul Merapi, de pe insula indoneziană Java, a erupt din nou joi dimineaţă, aruncând în aer coloane de fum negru până la o înălţime de 4.000 de metri şi lavă, au anunţat autorităţile, potrivit NewsIn.

Deocamdată nu există informaţii în legătură cu eventuale victime. Şeful Centrului de vulcanologie şi dezastre geologice, Surono, a declarat că erupţia este mai puternică decât cea iniţială, din 26 octombrie, când şi-au pierdut viaţa 42 de persoane.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Bambang Ervan, a declarat că “nu a fost emisă nici o interdicţie de călătorie către sau spre Yogyakarta”, localitate situată în apropiere, dar autorităţile au cerut companiilor aeriene să evite o serie de rute pe deasupra insulei Java.

Multe dintre cele peste 70.000 de persoane care au fost evacuate s-au întors la locuinţele lor în ultimele zile, pentru a-şi hrăni animalele sau a-şi inspecta fermele, potrivit presei.

Vulcanul Merapi are o înălţime de 2.968 de metri şi se află la circa 500 de kilometri sud-est de Java. Erupţia soldată cu cele mai multe victime din istorie a avut loc în 1930, când 1.370 de persoane şi-au pierdut viaţa. În 1994, au murit cel puţin 66 de persoane, iar în 2006 două.

Vulcanologii au avertizat că mai mulţi vulcani din Indonezia dau semne de activitate. Indonezia are cea mai mare densitate de vulcani din lume – circa 500 într-un arhipelag cu lungimea de 5.000 de kilometri. Aproape 130 dintre ei sunt activi, iar 68 sunt consideraţi periculoşi.

Cele mai citite

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...

Simona Halep, anunț de ultimă oră

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, suspendată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea tenisului (ITA) pe o perioadă de patru ani, în urma unui test...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă