25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVreme caldă, cu ploi şi descărcări electrice în vest PROGNOZA PE TREI...

Vreme caldă, cu ploi şi descărcări electrice în vest PROGNOZA PE TREI ZILE

Luni, vremea va fi normală termic pentru această dată, cu temperaturi maxime între 13 şi 23 de grade. Cerul va fi variabil spre senin în estul şi sud-estul teritoriului şi temporar noros în rest. Izolat în regiunile vestice vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. De asemenea la munte, în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali se aşteaptă averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane, informează Realitatea.net.

Vremea în Bucureşti

În capitală, vreme în general frumoasă cu mai puţin vânt decât ieri, cu 8-9 grade dimineaţa şi în jur de 19 grade la amiază, valori termice în limitele normale ale datei.

Vremea la munte

La munte valorile termice vor fi apropiate de cele normale ale perioadei. Cerul va fi temporar noros şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali, local vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Vor fi 12 grade la Păltiniş, 10 grade la Sinaia si Semenic, 14 la Stana de Vale şi 7 grade pe Ceahlău Toaca.

Vremea pe regiuni

În Crişana, Maramures şi nord-vestul Transilvaniei cerul va fi temporar noros şi zolat vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. În restul Transilvaniei şi în Banat vreme în general frumoasă toată ziua. Vântul suflă cu viteze mari de 30-40 km/ora în sudul Banatului. Maximele sunt în general între 20 si 23 de grade cu excepţia depresiunilor: 18 grade la Braşov şi 15 la Miercurea Ciuc. În sud, soare în jumătatea de est a Munteniei şi cer temporar noros în cea de vest şi în Oltenia. Probabilitatea de ploaie este însă redusă. Maxime obişnuite pentru această dată, în general între 18 şi 20 de grade, mai ridicate în vestul Olteniei: 22 la Drobeta Turnu Severin. În Dobrogea, mai mult soare decât ieri şi mai puţin…vânt. La amiază vor fi 18 grade la Tulcea şi Cernavodă şi 15 la Constanţa. Şi în Moldova aspectul vremii va fi mai frumos decât ieri. Va fi soare aproape toată ziua iar vântul se va domoli. Maximele câştigă 1-2 grade: 15 la Suceava şi Piatra Neamţ, 16 în Bacău, 17 la Iaşi si 18 la Focşani si Galaţi.

Vremea pe două zile

Marţi, vreme apropiată de normalul termic al acestei date cu maxime peste 15 grade, până la 23 de grade la Timisoara si Giurgiu dar şi în centrul ţării la Târgu Mureş. Cerul va fi temporar noros în vestul si nord-vestul ţării şi local vor fi averse şi descărcări electrice. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala cu totul izolat. În capitală, cer variabil şi valori termice apropiate de cele normale pentru această perioadă. Dimineaţa 6-7 grade şi la amiază, 21-22 de grade. Miercuri se va încălzi, în special în regiunile sudice. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi izolat ploi slabe, de scurtă durată, mai ales după-amiază şi seara în zonele de deal şi de munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 grade la în depresiunile transilvane si in nordul Moldovei la Suceava şi 26 de grade în sudul ţării: Craiova, Giurgiu şi Călăraşi. În Buureşti, vreme frumoasă, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. 9-10 grade dimineaţa. Temperatura maximă va fi în jur de 25 de grade.

Vremea în Europa

Vreme caldă în vestul şi centrul continentului european. Cerul este variabil la Paris, Londra şi Bruxel unde maximele vor fi de 15-16 grade. Spre centrul continentului este mai mult soare şi mai cald: 19 grade la Berlin, 20 la Praga si Viena si 22 la Budapesta. Soare si cald este şi la Varsovia dar mai la nord doar 8-9 grade la Helsinki, Stokholm şi Oslo. 9 grade maxima şi la Moskova puţin sub media climatologică dar măcar este soare. În sudul continentului valori termice normale dar în timp ce la Atena este soare şi 21 de grade, la Roma plouă si sunt doar 16 grade la amiază iar la Madrid 19 fără ploaie dar şi fără soare.

Tendinţa
După ce duminică şi luni în partea de est a ţării, circulaţia atmosferică a mai adus aer mai rece, de marţi avansul maselor de aer cald dinspre vestul continentului se accentuează. Pentru noi asta înseamnă o încălzire susţinută a vremii cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Maximele ajung să treacă de 20 de grade în toată ţara şi pe areale extinse din sudul şi estul ţării, de 25 de grade – limita climatologică a unei zi de vară. Ploile nu lipsesc cu desăvirşire dar sunt puţine, sunt sub formă de averse adică ploi scurte care incep si se termina relativ brusc, si pot fi însoţite de descărcări electrice.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă