1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialVotați penalii profesioniști! Votați Lili Traseista! Votați Sfânta Udrea! | OPINIE

Votați penalii profesioniști! Votați Lili Traseista! Votați Sfânta Udrea! | OPINIE

Febrilitate mare în partide: se fac listele electorale. Sunt căutate locomotive electorale. Au loc reglări de conturi. Se activează prietenii. Se fac jocuri. Se trag sfori. Se dau șpăgi.

Sub ochii noștri are loc un fenomen nemaiîntâlnit în cei 27 de ani de democrație postcomunistă: asaltul candidaților penali. Al penalilor profesioniști, care au demonstrat că hoția presupune multă pricepere. Nu oricine poate fura în stil mare!

Asta nu înseamnă că altădată au fost mai puțini patrihoți pe liste. Diferența vine din activarea, în ultimii ani, a Justiției. Acum, patrihoții au și certificate de patrihoți – unii de la procurori, alții de la judecători.

Campioane absolute la numărul de candidați penali sunt PSD și ALDE. Cele două partide par a avea o politică de cadre în această problemă. Una care sfidează normalitatea și bunul-simț public. Promovarea politicienilor pușcăriabili pare a fi un punct important din statutul lor.

La PSD, printre candidații penali se numără chiar ultimii doi președinți: Victor Ponta și Liviu Dragnea. Lor li se adaugă un fost ministru, Titus Corlățean, deputatul Vlad Cosma și o cohortă de baroni și baronași din administrația locală: Lia Olguța Vasilescu (Dolj), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Paul Stănescu (Olt), Valentin Popescu (Mehedinți) etc.

Și la ALDE lista este deschisă tot de președintele partidului, Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu (pe scurt, C.A.C.P. Tăriceanu). Imunitatea parlamentară este vizată, în continuare, și de foștii miniștri Va-rujan Vosganian, Ovidiu Silaghi și Ion Ariton, dar și de senatorul Dian Popescu (condamnat defi-nitiv la închisoare cu suspendare). Pe liste s-au cuibărit și baronii locali Aristotel Căncescu (Brașov) și Tudor Pendiuc (Argeș), dar și un personaj venit din afara politicii, Remus Borza (aflat în libertate, și el, doar ca urmare a suspendării condamnării la închisoare).

O constatare interesantă: în vreme ce PSD are grijă de penalii săi, găsindu-le loc pe liste, ALDE este aspirator de penali din toate punctele cardinale ale politicii: PNL (Tăriceanu, Vosganian, Silaghi, Căncescu, Dian Popescu), PSD (Pendiuc), PDL (Ariton).

Și pentru că e un partid atât de primitor cu personajele dubioase ale politicii, ALDE tocmai a înregimentat-o pe celebra Lili Loterista, cea cu o gură cât o șură. Liliana Ghervasuc-Mincă este traseista care în cinci ani a bifat șase partide: PC, PP-DD, PNP, UNPR, PSD, ALDE. Sigur, Mincă nu are încă probleme cu justiția, dar mandatul său la conducerea Loteriei Române îi poate aduce oricând o chemare la DNA. Deocamdată, o reținem ca fiind Lili Traseista.

PSD și ALDE sfidează electoratul prin densitatea de candidați penali de pe listele lor. Alegătorii le pot da un răspuns usturător: să nu le voteze pe 11 decem-brie. Sau, mă rog, să le voteze în număr cât mai mic. Ar fi singura lecție care le-ar obliga să se reformeze, să nu mai sfideze electoratul, justiția și bunul-simț politic.

Oferta electorală a PSD + ALDE este la vedere: V-am furat și v‑am sărăcit, votați-ne ca să vă mai furăm încă patru ani!

În aceeași linie se înscrie și candidatura independentă a Elenei Udrea. Sloganul campaniei ei ar putea suna la fel: V‑am furat și v‑am sărăcit, votați‑mă ca să vă mai fur încă patru ani!

Sigur, doamnei Udrea îi va fi mai greu să ajungă din nou la cașcaval. Dacă ar fi aleasă (puțin probabil), influența sa va fi neglijabilă, iar ministru nu va mai ajunge, probabil, niciodată. Dar la sforării se pricepe de minune.

De reținut tupeul doamnei Udrea. Încolțită cu vreo patru dosare, ea nu face un pas înapoi, ci un salt înainte. O decizie care aduce și o doză de mister: candidatura Elenei Udrea a fost hotărâtă unilateral sau în urma discuțiilor cu Traian Băsescu? Căci o asemenea candidatură paralelă ar putea pune în dificultate chiar partidul lui Băsescu, PMP, care are de trecut pragul electoral de 5%. Or, voturile Elenei Udrea, atâtea câte or fi, tocmai din bazinul PMP-Băsescu vor veni.

Elena Udrea a explicat de ce nu candidează pe lista PMP: „Ca să nu fac rău acestui partid“. Aha… Deci Elena Udrea recunoaște că ar fi un candidat toxic pentru PMP.

Dar ca independent nu e la fel de toxică?!

Relevantă este și teza lansată de Elena Udrea când și-a anunțat candidatura. Ea copiază la indigo teoria Ponta-Dragnea-Tăriceanu: „Voi lupta cu Sistemul, care e format din oameni pe care nu i-a ales nimeni, dar care vor să conducă România“.

Altfel spus: cum să-și permită magistrații, care nu sunt aleși de popor, să-i ia la întrebări pe politicieni, care au atâtea voturi în spate?!

Deși ocupată cu masteratul de la Teologie, care-i va permite să ofere asistență pastorală, Sfânta Elena Udrea zice că vrea să ajungă în Comisia de control al SRI, „poate chiar președinte“. O muncește ideea de a combate abuzurile împotriva cetățenilor. A dat și două exemple: o mamă căreia i-au fost luați copiii, o soție maltratată de bărba’su…

Ce ne-am face noi dacă penala Elena Udrea, laolaltă cu penalii de la PSD și ALDE, nu ne-ar apăra în fața abuzurilor?   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă