19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVotati, baieti, orice, numai sa votati

Votati, baieti, orice, numai sa votati

Maine avem alegeri europene – o stire care nu intereseaza aproape pe nimeni. Cauza, spun mai toti analistii, consta in lipsa de miza. Pentru ca Parlamentul European nu este un parlament in adevaratul sens al cuvantului, el contribuie prea putin in adoptarea deciziilor europene. Explicatia este valabila, dar nu si semnificativa. Asta, pentru ca, pur si simplu, electoratul roman nu stie mai nimic despre structurile de conducere ale Uniunii Europene, si cu atat mai putin despre extensia atributiilor Parlamentului.
Adevarata lipsa de miza trebuie cautata la partidele politice. Pentru acestea, pierderea sau castigarea acestor alegeri nu aduce mare lucru. Nici putere de decizie sporita, nici suprematie asupra celorlalte partide; asta, pentru ca lupta se da de fapt intre asa-zisele partide europene (acestea sunt in fapt doar niste juxtapuneri ale unor partide nationale cu obiective interne deseori divergente – a se vedea cazul PDL si UDMR in PPE).

Ceea ce pot capata partidele aflate in campanie electorala este cel mult un beneficiu de imagine, si lucrul a fost evident din felul in care s-au desfasurat putinele dezbateri electorale. Din acest motiv, agenda campaniei electorale a fost deturnata catre temele interne – fie grija de a arata electoratului ca ceilalti sunt vinovati pentru degradarea situatiei economice, fie promovarea viitorilor candidati prezidentiali. Mecanismul descris nu este o inventie romaneasca – faptul ca in campania europarlamentara politicienii vorbesc despre problemele interne este prezent in toate tarile Uniunii.
In aceste zile, principala tema de dezbatere in jurul scrutinului de duminica a fost predictibila prezenta scazuta la vot. In ciuda celor 18 milioane investite de PE intr-o campanie de mobilizare la vot si a apelarilor facute de presedinte si prim-ministru, rezultatele scontate sunt minime.

Panicat de spectrul situarii in coada Europei (si) in clasamentul participarii la vot, Guvernul a declarat deschis sezonul de turism electoral, anuntand ca oricine poate vota oriunde. E drept, a amenintat ca cei care voteaza de mai multe ori vor fi pedepsiti penal (asta ar fi insemnat adoptarea unei ordonante de urgenta, pe care inca nu am vazut-o, deci amenintarea e, pana la proba contrarie, vorba goala), a invocat un fantasmagoric "soft special" care va identifica votantii dubli (stati linistiti, acesta nu exista, nimeni nu sta sa introduca in baza de date, la sectiile de vot, CNP-urile votantilor). Ma tem ca vom asista la reeditarea unui "heirup" similar celui de la referendumul din 2003, la adapostul caruia se vor putea face orice matrapazlacuri. Noroc ca lipsa de miza nu va stimula investitii prea substantiale in varii forme de mita electorala si trucare a rezultatelor din partea competitorilor.

Daca tot nu exista o miza semnificativa, scrutinul de maine ar fi putut macar sa fie folosit pentru imbunatatirea mecanismului electoral, care de 20 de ani incoace ne arata ca nu reuseste sa asigure un proces de votare corect si transparent. S-ar fi putut organiza birouri electorale centrale si judetene in care reprezentantii partidelor sa nu mai aiba putere de decizie (le-ar fi de ajuns statutul de observator), astfel incat sa nu-si mai acopere reciproc faradelegile. S-ar fi putut transforma Autoritatea Electorala Permanenta intr-o institutie utila. S-ar fi putut face mai transparent intregul proces, prin accesul nerestrictionat al observatorilor si presei si prin publicarea online a rezultatelor din fiecare sectie de votare. S-ar fi putut reglementa fara echivoc daca si in ce conditii cineva poate vota in alta sectie decat cea in care isi are domiciliul.

 

S-ar fi putut restrange numarul sectiilor de vot, astfel incat sa poata fi acoperite toate cu presedinti din randul magistratilor (sa nu mai avem, ca la ultimele alegeri, presedinti care nu au absolvit nici bacalaureatul). Asemenea masuri ar fi diminuat proportia de 52% din romani care (conform unui recent sondaj realizat de CCSB pentru Pro Democratia) cred ca alegerile sunt fraudate. Aceasta proportie constituie una dintre explicatiile principale ale uriasului absententionism inregistrat la ultimele scrutine. Nu s-a dorit schimbarea acestei realitati. E grav, pentru ca urmeaza peste cateva luni alegeri cu adevarat importante. Repetitia haosului electoral de maine va putea fi folosita atunci cu eficienta maxima.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă