3.6 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialVosganian: Oltchim trebuia să intre în insolvenţă încă din 2009

Vosganian: Oltchim trebuia să intre în insolvenţă încă din 2009

Insolvenţa Oltchim ar fi trebuit să fie declanşată încă de la jumătatea anului 2009, când indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, existând şi o notă a vechii conduceri care indică acest lucru, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează Mediafax.

“Dacă privim rezultatele economice vedem că a început să înregistreze piederi din a doua jumătatea anului 2007, pierderi care au fost îngăduite pentru că producţia era foarte sus. În 2008 veniturile Oltchim erau de două miliarde de lei. Momentul în care capitalul proporiu a început să devină alarmant negativ a fost a doua jumătate a anului 2009, 2010”, a spus Vosganian la conferinţa “De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.

Vosganian a menţionat că în acel moment trebuia să fie declanşată insolvenţa, iar acum Oltchim ar fi fost salvat.

Citeşte şi Vosganian: S-au făcut eforturi pentru asigurarea funcţionării Olcthim, cred în redresarea societăţii

“Am crezut că e doar o idee de-a mea, dar am descoperit o notă prin care conducerea de la acea vreme, de la sfârşitul lunii august din 2012, în care întreaga conducere a companiei a scris că de fapt Oltchim a intrat în insolvenţă în a doua jumătate a anului 2009, dar nu s-a declanşat pentru că conducerea aştepta o măsură de la Guvern, care a făcut un plan de măsuri, printre care achiziţia pirolizei de la Arpechim, ceea ce a dus la insolvenţă”, a adăugat Vosganian.

El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanţare externă, ci trebuie numită o conducere şi să fie convinşi traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea.

“Vrem să înfiinţăm Oltchim Management, cu oameni din afara Râmnicu-Vâlcea. Managementul trebuie să se privatizeze înainte de Oltchim”, a mai spus ministrul.

Oltchim este în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, când instanţa a aprobat cererea companiei privind declanşarea acestei proceduri.

Citeşte şi Camera Deputaţilor a început dezbaterea moţiunii simple privind Oltchim

Potrivit administratorilor judiciari, achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru intrarea Oltchim în insolvenţă.

Vosganian a anunţat, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime.

Ministrul susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este “foarte sceptic”.

Compania este controlată majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eşuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...
Ultima oră
Pe aceeași temă