3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialVom uita de Ghiţă, aşa cum am uitat de Bechtel. Nu „se...

Vom uita de Ghiţă, aşa cum am uitat de Bechtel. Nu „se vrea“ să fie recuperaţi! | OPINIE

Tăcere deplină după ce Sebastian Ghiţă a scăpat de arestul de la Belgrad şi, în teorie, ar putea să-şi ia zborul spre alte zări, departe de justiţia română. Nici instituţiile statului, nici partidele, nici televiziunile de ştiri nu au avut vreo reacţie de indignare. Motivul e simplu: mai toată nomenklatura care conduce azi România a avut legături vinovate cu Ghiţă. Dragnea, Ponta, Traian Băsescu, Elena Udrea, George Maior, Florian Coldea, mai mulţi liberali, instituţii precum SRI, STS şi MAE, nenumăraţi jurnalişti – toţi aceştia au avut diferite forme de parteneriat cu Ghiţă. În 2014, Dragnea dorea să candideze la preşedinţia PSD, după ce Ponta ajungea la Cotroceni, în tandem cu Ghiţă. Băsescu s-a abonat în prime-time la RTV, unde beneficiază de plecăciunile lui Victor Ciutacu, după ce a preluat toate temele de atac ale lui Ghiţă împotriva DNA.

În opinia mea, fuga lui Ghiţă nu poate fi tratată drept un caz simplu, al unui hoţ care a şters-o din ţară înainte de a fi arestat. Acest personaj a fugit la Belgrad încărcat de secrete. Îşi petrecea vacanţele cu şeful SRI şi cu prim-adjunctul acestuia. „Informatiza“ statul român, inclusiv instituţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. A făcut parte din Comisia de control al SRI. Şi ar trebui să înţelegem că ţara în care s-a refugiat nu este defel vreun aliat al NATO. Actualul preşedinte al Serbiei, Aleksadr Vucic, până acum câteva luni premier, a avut nu mai puţin de zece întâlniri cu Putin, în perioada în care conducea Guvernul de la Belgrad. Iar Putin i-a făcut cadou avioane MiG-29, tancuri şi vehicule blindate. Printre altele.

Cu Victor Ponta, fostul premier, Vucic s-a văzut doar de vreo cinci ori. Ponta iniţiase chiar o formulă trilaterală – Grupul de la Craiova – din care făcea parte un alt prieten al lui Putin, premierul bulgar Boiko Borisov. Poate vă mai amintiţi că Borisov e cel care i-a scufundat lui Iohannis visul despre flota la Marea Neagră.

Într-o democraţie funcţională, statul român ar trebui să răspundă, acum, cel puţin la două întrebări. Prima: cu ce secrete a fugit Ghiţă (pentru că e clar că şi-a pregătit evadarea din timp)?

A doua întrebare: cum a fost posibil ca unui astfel de individ să i se permită un asemenea acces la secrete de stat? În loc să dezgroape morţii, Parlamentul, sau cel puţin Comisia de control al SRI, ar trebui să declanşeze o anchetă.

Dar Comisia SRI nu are alt scop decât să ofere tribună unor inculpaţi din PSD, precum deputata Andreea Cosma. Şi, exact ca în scandalul contractului cu Bechtel, mai toţi cei care conduc România îl vor pe Ghiţă dispărut şi uitat.  

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă