20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVladimir Putin, iritat de criticile aduse Rusiei

Vladimir Putin, iritat de criticile aduse Rusiei

Liderul de la Kremlin s-a aflat ieri in centrul atentiei ziaristilor rusi si straini in cadrul maratonului sau anual de intrebari-raspunsuri, dupa un an marcat de un amplu scandal de otravire cu poloniu, de asasinarea unei celebre ziariste, foarte critica la adresa puterii, si de noile conflicte energetice cu vecinii Rusiei.

Intrebarile critice l-au enervat vizibil pe Putin, punand gaz peste naduful presedintelui provocat de raportul anual al Freedom House privind "Starea libertatii in lume", in care Rusia a primit cel mai mic punctaj, ajungand in compania Cubei, Libiei si Coreii de Nord.
Conferinta anuala de presa, organizata la Kremlin intr-un amplu amfiteatru, a durat cateva ore, fiind transmisa de doua canale TV. Cei o mie de ziaristi acreditati la aceasta a sasea conferinta-maraton au abordat probleme dintre cele mai diverse, de la credibilitatea Rusiei ca furnizor de energie, framantarile serviciilor secrete ruse (FSB, ex-KGB), aderarea Rusiei la OMC, care inca nu a fost obtinuta, pana la intrebari personale.

Un presedinte multumit de sine

Hartuit de numeroase intrebari referitoare la succesiunea sa, si tulburat de o ziarista blonda anti-coruptie, Putin a dat asigurari ca noul presedinte va fi ales in mod "democratic", iar el personal nu-si va manifesta "preferintele" decat in ultimul moment. "Nu va fi niciun succesor, vor fi candidati la postul de presedinte." Dar surse apropiate Kremlinului sustin ca batalia a si inceput, in culise, intre liberali si cei ce apartin "structurilor de forta" (armata, politie si servicii secrete).
Putin a insistat asupra misiunii ce revine liderilor tarii dupa alegeri – de a consolida puterea pentru garantarea continuarii dezvoltarii economice. Intrebat despre propriul bilant, liderul de la Kremlin a estimat ca a reusit sa intareasca sistemul politic si sa acceada la ritmuri mai inalte de crestere economica.
Vizibil iritat de criticile aduse Rusiei in domeniul energetic, Putin a revenit asupra crizelor recurente cu vecinii din fosta URSS, asigurand din nou ca tara sa isi va indeplini "toate obligatiile" fata de clienti. A tinut sa califice drept "interesanta" ideea crearii unui "OPEC al gazului" cu Iranul si alti producatori de gaze naturale, ipoteza care suscita temeri in Europa.

O tara si mai putin libera

In timp ce sondajele arata ca mai mult de jumatate din rusi considera epoca lui Putin drept cea mai buna perioada de viata in Rusia de la inceputul secolului al XX-lea, raportul anual al Freedom House, organizatie care promoveaza libertatea, democratia si drepturile omului, releva ca, in 2006, Rusia a devenit o tara si mai putin libera. Pentru prima data, Rusia a primit cel mai mic punctaj pentru nivelul libertatilor civice, acelasi ca Libia, Cuba si Coreea de Nord. "In Rusia continua marginalizarea mass-media independente si a reprezentantilor opozitiei", arata documentul, amintind si de sporirea manifestarilor xenofobe si de "indemnul adresat cetatenilor de a-i uri pe reprezentantii altor nationalitati, in primul rand georgieni".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă