19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVladescu: Nu exista niciun fel de intentie de impozitare a pensiilor

Vladescu: Nu exista niciun fel de intentie de impozitare a pensiilor

Ministerul Finantelor Publice nu are in intentie vreo masura de impozitare a pensiilor si nici nu va lansa vreo dezbatere publica pe aceasta tema, a declarat pentru Mediafax ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

"Nu vreau sa impozitez si stiu ca nu se pot impozita pensiile, in afara de cele mari, care deja se impoziteaza. Sa fie foarte clar, nu intentionez sa impozitez pensiile in acest moment. Exista o impozitare a pensiilor mari si numai aceea ramane", a spus Vladescu.

In prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei din pensie, adica pensionarii platesc 16% din valoarea care depaseste pragul de 1.000 de lei.

Ministrul Finantelor a vorbit intr-un interviu acordat money.ro despre faptul ca pensiile din Romania nu sunt impozitate nici la momentul contributiei, nici la momentul incasarii, afirmand ca-si doreste o dezbatere publica referitoare la situatia in care exista trei milioane si ceva de platitori, dar 6 milioane de beneficiari.

"Acum nu este nici macar momentul unei dezbateri publice. Nu exista niciun fel de intentie de impozitare a pensiilor si nici intentia unei dezbateri publice privind impozitarea lor", a precizat Vladescu.

In interviul acordat money.ro, Vladescu a explicat ca impozitarea pensiilor nu ar rezolva problemele fiscalitatii romanesti, fiind nevoie de un sistem "foarte coerent de taxe si impozite", care nu se obtine printr-un un singur lucru, ci prin modernizarea intregului sistem.

"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB. As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a spus Vladescu, in interviul publicat de money.ro.

El a adaugat ca beneficiarii sistemului de asigurari de sanatate sunt 18 milioane, fata de numai trei milioane care contribuie. In opinia lui Vladescu, sunt foarte multe categorii sociale exceptate de la plata contributiei de asigurari de sanatate.

"Acolo iar este o sursa importanta de venituri. Impozitele pe proprietate in Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se platesc…", a spus ministrul Finantelor.

Pe de alta parte, Vladescu a dat asigurari ca in acest an sistemul de taxe si impozite ramane neschimbat, cu exceptia impozitului minim, care va fi transformat in impozit forfetar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă