-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialVisul lui Martin Luther King

Visul lui Martin Luther King

Alegerea lui Barack Obama pentru fotoliul de la Casa Alba poate fi calificata de pe acum drept un moment marcant in istoria ravasita de sclavagism, segregare si tensiuni rasiale a Statelor Unite ale Americii – o implinire, cel putin partiala, a celebrului vis al lui Martin Luther King Jr., simbolul miscarii pentru drepturile civile si emanciparea persoanelor de culoare.
"Am un vis, ca intr-o zi aceasta natiune se va ridica si isi va trai adevaratul sens al propriului crez: «Credem ca acest adevar este autoevident, acela ca toti oamenii au fost creati egali»", afirma King intr-unul dintre cele mai celebre discursuri din intreaga istorie a omenirii, rostit pe 28 august 1963, in prezenta unui sfert de milion de oameni adunati in fata Memorialului lui Abraham Lincoln din capitala federala a Americii.

Doctorul King pleda atunci pentru prima data in istoria SUA, intr-un discurs care si astazi are puterea de a emotiona, pentru o America in care albii si urmasii inca persecutati si discriminati ai sclavilor africani vor trai in armonie, ca egali.
"Am un vis, ca cei patru copii ai mei vor trai intr-o zi intr-o natiune in care nu vor fi judecati dupa culoarea pielii lor, ci dupa trasaturile de caracter… Am un vis, ca intr-o zi, pe dealurile rosii ale Georgiei, fiii fostilor sclavi si fiii fostilor stapani de sclavi vor putea sta impreuna la masa infratirii." "Aceasta e speranta noastra. si cu aceasta credinta vom fi capabili sa scoatem din muntele de disperare o piatra a sperantei."

Nascut pe 15 ianuarie 1929 in Atlanta, statul Georgia – un loc in care tensiunile rasiale marcau brutal viata publica –, King devine un lider al miscarii pentru drepturi civile si egalitate intre rase la scurt timp dupa absolvirea celei de-a doua facultati de teologie baptista, prima specializare fiind sociologia. Contactul cu miscarea pentru drepturi avusese deja loc, inca din timpul liceului, sub influenta militantului si teologului Howard Thurman. In 1959, King gaseste cheia victoriei pentru cauza sa, care in 1964 il va transforma in cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Pace. La scurt timp dupa obtinerea doctoratului in filosofie, King calatoreste in India, unde se intalneste cu familia lui Mahatma Ghandi si aprofundeaza Satyagraha bazata pe ahimsa – teza liderului miscarii de independenta a Indiei privind rezistenta in fata tiraniei prin nesupunere civila nonviolenta.

Dupa nenumarate victorii in fata guvernelor statelor segregationiste din sudul SUA, King devine, in 1966, un opozant al razboiului din Vietnam si un militant pentru drepturile tuturor persoanelor dezavantajate, indiferent de rasa. Este asasinat pe 4 aprilie 1968, in Memphis – Tennessee, fiind impuscat in balconul hotelului unde locuia. La doua luni dupa asasinat, James Earl Ray, un hot alb de duzina, este arestat si acuzat de asasinat. El recunoaste asasinatul, insa la proces isi retrage marturia. Circumstantele ciudate ale asasinatului si diferitele teorii ale conspiratiei fac si astazi ca moartea lui Martin Luther King sa ramana un mister.

Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă