15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialVirusul H5N1, la portile Europei

Virusul H5N1, la portile Europei

Un numar tot mai mare de persoane erau tratate ieri in Turcia de gripa aviara, in timp ce maladia parea ca progreseaza spre vest, asa cum declarau autoritatile de la Ankara.

Potrivit presei, 21 de persoane din regiunea Istanbul au fost spitalizate, fiind suspectate ca ar fi infestate cu virusul gripei pasarilor, sporind ingrijorarea ca boala s-ar putea raspandi la cei 12 milioane de locuitori ai metropolei.
Cazurile mortale la om au fost pentru moment inregistrate in extremitatea orientala a Turciei, cazurile nou-aparute la pasari arata insa o raspandire a bolii catre vestul tarii, virusul fiind identificat duminica la Istanbul.
OMS a trimis o echipa de experti in regiunea cea mai afectata pentru a studia masurile luate si riscul transmiterii virusului de la om la om. Agravarea situatiei in Turcia a provocat ingrijorare in statele vecine, ministerul turc al agriculturii anuntand ca gripa aviara este prezenta in 10 din cele 81 de provincii ale tarii. Coordonatorul programului mondial al luptei contra gripei aviare, germanul Klaus Stohr, a declarat ca virusul ar putea fi transmis de la om la om si raspandirea maladiei ar putea fi explicata prin insuficienta masurilor de prevenire luate de Turcia. OMS se teme ca virusul ar putea suferi mutatii si sa devina usor transmisibil de la om la om, ceea ce ar putea provoca o pandemie si milioane de morti la nivel planetar.
Sunday Times relata ca numarul persoanelor din Turcia care se presupune ca ar fi infestate cu virusul gripei aviare a crescut la peste 50 la finele saptamanii, generand temeri ca maladia s-ar putea raspandi in Europa.

Cele mai citite

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Numărul contractelor pe salariul minim a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut semnificativ în luna septembrie 2024, ajungând la 1,09 milioane, cea mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă