Un document care se plimbă prin căsuţele de e-mail ale românilor povestşte despre modul îngrozitor în care sunt crescuţi peştii Pangasius care ajung în farfuriile românilor. Documentul a devenit un aşa-numit „viral” şi a ajuns chiar şi până la români care trăiesc în China.
În text se spune că peştele Pangasius, cunoscut pentru gustul său asemănător cu cel al puiului şi pentru uşurinţa cu care se găteşte, este crescut în condiţii departe de a fi igienice, îmbuibat cu tot felul de substanţe periculoase şi hrănit cu excremente.
Viralul arată că despre Pangasius se spune că ar fi fost creat prin manipularea genetică a icrelor de somn, cu un „adaos” de genă de rechin. Mai puţin contează că cele mai vechi fosile ale acestei specii peşte datează de acum aproximativ 60 de milioane de ani (sursa: Wikipedia).
Iar acum vin informaţiile-bombă: pentru a se înmulţi mai des decât le spune natura, femelele de Pangasius din crescătoriile din Vietnam, care ajung şi pe mesele românilor, sunt „tratate” cu hormoni de femeie gravidă! „Din urina acestor femeie se extrage hormonul, care este uscat, apoi diluat în anumite proporţii cu apă distilată şi administrat femelelor de Pangasius”, scriu autorii viralului.
Iar detaliile nu se opresc aici: peştii sunt hrăniţi cu fosfaţi, care măresc cu 20% masa peştilor, „făină de oase de peşte, maţe si resturi de peşte, excremente de orice natură (de peşte, de animale, umane) care plutesc prin delta Mekongului”, scriu autorii documentului. Nu e de ajuns? Prin fluviul Mekong mai scapă şi alte substanţe pericoloase: arsenic, bifenoli policloruraţi, DDT, hexaxclorbenzol si alţi compuşi cloruraţi, avertizează autorii viralului, care îşi întăresc spusele cu trimiteri la documentare realizate de televiziunile ARD (Germania) şi M6 (Franţa).
Tot în document se mai spune că în România, Pangasius nu ajunge decât congelat, din Vietnam, iar peştele prezentat ca proaspăt înseamnă de fapt Pangasius decongelat şi dezosat. Informaţia nu este însă corectă, pentru că Pangasius prospăt este adus în România de la crescătoriile din Italia.
Viralul omite şi faptul că Pangasius este considerat o specie vitală pentru omenire şi în ţări dezvoltate, ca Statele Unite, tocmai pentru faptul că se înmulţeşte repede, iar carnea sa este foarte hrănitoare. În condiţiile creşterii rapide a populaţiei Terrei şi a diminuării resurselor disponibile, un astfel de peşte devine tot mai valoros. În prezent, în SUA apar tot mai multe crescătorii de Pangasius, iar peştele este folosit în meniurile multor şcoli şi spitale.
Citeşte aici viralul care circurlă prin căsuţele de email ale românilor.