Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, in 14 februarie, recursul declarat de SC „Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos (judetul Alba) impotriva unei decizii civile a Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a anulat inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a denumirilor de vinuri „Romantine” si „Gewurztraminer”. Astfel, prin respingerea recursului si ramanerea definitiva a sentintei instantei de fond – Tribunalul Bucuresti – se inchide prima parte a unui dosar complex din 2001, cu conotatii penale, in care administratorul SC „Stoian Ignat” SRL, Toader Ignat, a fost deja condamnat la 10 ani de inchisoare de catre instanta din la Alba Iulia.
Mai mult, ICCJ a obligat firma la plata sumei de 238 milioane lei reprezentand cheltuieli de judecata catre SC „Jidvei” SRL. Decizia instantei supreme este irevocabila.
De la etichete inregistrate „pe sest”, la plangere penala
In urma privatizarii SC „Perla Tarnavei” SA, Toader Ignat si-a pastrat functia de sef complex vinificatie, odata cu preluarea de catre noua firma, „Jidvei” SRL – Filiala Alba si, mai mult, atributiile si autoritatea sa au sporit. De altfel, el a ocupat aceasta functie pana in 22 mai 2001, cand i-a fost desfacut contractul de munca pe motive disciplinare.
In actele semnate succesiv de Ignat se prevedea interdictia ca salariatul sa desfasoare o activitate identica cu cea a firmei la care era angajat si care sa prejudicieze interesele SC „Jidvei” SRL. Cu toate acestea, in luna martie a anului 1997, acesta a infiintat firma „Stoian Ignat” SRL, la care detinea calitatea de administrator si asociat unic si care avea ca obiect de activitate producerea vinului din struguri, precum si ambalarea si comertul cu ridicata de bauturi alcoolice.
Sarcinile de serviciu ale sefului complexului de vinificatie ii confereau acestuia obligatiile de a detine, utiliza si pastra bunurile societatii, in-clusiv cele necorporale, cum ar fi marcile, desenele industriale si altele in numele si interesul angajatorului SC „Jidvei” SRL Ð Filiala Alba. Dar, la 17 august 1999, la o luna si 17 zile de la privatizarea firmei, Ignat a depus la OSIM, in numele SC „Stoian Ignat” SRL, o cerere de brevetare pentru 12 marci de vinuri pe care le detinuse si utilizase in numele si pentru SC „Perla Tarnavei” SA, iar ulterior in numele SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba. Aceste marci reprezentau intreaga gama de produse vinicole a firmei din comuna Jidvei, fapt ce ar fi determinat, in cazul admiterii cererilor, stoparea activitatii de comert cu produse specifice de catre aceasta societate.
OSIM a emis, in 20 iulie 2002, cu aplicabilitate retroactiva de la 17 august 1999, deciziile de inregistrare ca marci in numele „Stoian Ignat” SRL a etichetelor pentru doua produse – „Gewurztraminer” si „Romantine” si reprezentarile grafice specifice (etichetele). Mergand mai departe, Toader Ignat a inregistrat, in luna decembrie 2001, la Judecatoria Blaj o plangere penala indreptata impotriva administratorului Claudiu Necsulescu si a SC „Jidvei” SRL. El cerea instantei, in numele firmei proprii, „a obliga pe invinuit sa plateasca subsemnatei despagubiri reprezentand 50 la suta din productia de vinuri purtand marcile inregistrate pe numele subsemnatei si, de asemenea, 50 la suta din suma obtinuta in urma comercializarii acestor produse, incepand cu data de 17 august 1999”, „obligarea invinuitei sa retraga din circulatie toate vinurile imbuteliate cu semnatura subsemnatului pe contraetichete”, „solicit sa dispuneti instituirea unui sechestru asigurator asupra intregii productii de vinuri ce poarta marca subsemnatei si sa obligati la sistarea productiei acestora”, „solicit, ca urmare a actiunilor intreprinse si a prejudiciilor morale cauzate in dauna subsemnatului, obligarea invinuitului la plata sumei de 40.000.000.000 lei daune morale”.
Aceasta actiune a lui Ignat a determinat conducerea SC „Jidvei” SRL sa emita o decizie prin care s-a dispus interzicerea producerii si comercia-lizarii produselor specifice purtand marcile „Romantine” si „Gewurztraminer”, fapt ce a cauzat prejudicii imense firmei.
Condamnare la 10 ani de inchisoare
Fostul sef al Complexului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, va face 10 ani de inchisoare, conform unei decizii penale pronuntate de magistratii Curtii de Apel Alba Iulia. Aceasta masura mentine, astfel, pedeapsa Tribunalului din judet. In schimb, fata de hotararea primei instante, care il obliga pe inculpat la plata unor despagubiri de peste 36 miliarde lei, Curtea de Apel a redus despagubirile acordate in favoarea SC „Jidvei” SRL – la peste 5 miliarde.
Judecatorii au mai constatat ca pedeapsa de un an de inchisoare, aplicata de Tribunal lui Toader Ignat, pentru infractiunea de „insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial”, este in intregime gratiata, conform unei legi din 2002. Atat inculpatul, cat si reprezentantii SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, au atacat decizia penala cu recurs, care se va judeca la ICCJ.