20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVinul de Recas, innobilat cu 1,2 milioane de euro

Vinul de Recas, innobilat cu 1,2 milioane de euro

Compania romano-engleza "Cramele Recas" are, in prezent, in derulare, un program de investitii de 1,2 milioane de euro pentru modernizarea cramei. Fondurile sunt destinate achizitiei a peste 100 de cisterne de inox si a unei hale de fermentatie noi, dar si suplimentarea lotului de bariccule cu 200 de recipiente de calitate super premium. Firma dispune de un spatiu de depozitare de aproximativ zece milioane de litri de vin, sala de degustare, vinoteca si o incapere in care sunt pastrate vinurile innobilate. La o productie de aproape 5 milioane de litri de vin pe an, din care mai mult de jumatate merge la export, cifra de afaceri a companiei a fost, in 2006, de aproape 8 milioane de euro.
In prezent, "Cramele Recas" exploateaza aproximativ 800 ha de vita de vie, principalele soiuri fiind strugurii pentru vinul alb (300 ha) si strugurii pentru vinul rosu (250 ha). Vinul de Recas detine, la ora actuala, o cota de 17% din exportul romanesc de vin, avand o pondere de 8-10% pe piata interna a vinului.
Ascensiunea vinului din podgoria Recasului a inceput imediat dupa privatizare, in 1998, cand s-a infiintat societatea romano-britanica "Cramele Recas". Englezul Philip Cox, absolvent de filosofie, ajuns in Romania in calitate de reprezentant al unei firme de publicitate, a decis sa investeasca in industria vinului din Banat si, alaturi de ceilalti doi asociati, Ioan Georgiu si Gheorghe Iova, a demarat un generos program de investitii. Cei trei au investit aproape 7 milioane de euro si au infiintat peste 50 de hectare de vie de cultura nobila. "Am inceput sa plantam o alta vie, la parametri moderni, am adus aparate cu care se produce vinul dupa cele mai noi tehnologii si incercam sa facem vinurile romanesti la adevaratul lor potential. Din pacate, consumatorul din Romania este entuziast, deschis spre consum, insa prost informat. Sunt preferate vinurile dulci, demidulci sau demiseci, care in multe cazuri sunt vinuri ieftine, unde dulceata acopera o calitate mai proasta a vinului", spune directorul comercial al companiei Cramele Recas, Philip Cox. El este convins ca bautorii de vin de la noi prezinta caracteristicile consumatorului din Anglia, de acum 20 de ani. A avut o imensa satisfactie cand fostul presedinte Ion Iliescu i-a spus, la o petrecere organizata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, ca bea cu placere vinul alb sec de Recas.

Compania "Cramele Recas" investeste intr-o hala de fermentatie noua si in o suta de cisterne

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă