19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialVîntu seamănă furtună printre magistraţi

Vîntu seamănă furtună printre magistraţi

Şefa Secţiei Penale a Tribunalului Bucureşti, Elena Burlan este cercetată de CSM deoarece ar fi eliminat nelegal un magistrat care făcea parte din completul de judecată al dosarului Vîntu-Popa.

Scandalul din dosarul Vîntu-Popa a ajuns şi la Consi-liul Superior al Magis-traturii. Preşedintele CSM Horaţiu Dumbravă ne-a declarat că a solicitat deja serviciului de inspecţie judiciară „verificarea împrejurărilor în care şefa Secţiei Penale de la Tribunalul Bucureşti, Elena Burlan, a admis recuzarea magistratului Camelia Bogdan, învestită, conform procedurilor, să judece un anumit dosar”. Potrivit preşedintelui CSM, „Elena Burlan a respins două cereri de recuzare similare, iar pe a treia a acceptat-o. Vom compara motivele din cele trei situaţii, le vom analiza şi vom decide în funcţie de evidenţe”. Procedurile vor dura cel mult două săptămâni, spune Horaţiu Dumbravă, preşedintele CSM. Sesizarea CSM a fost făcută de Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi. Potrivit acesteia, Elena Burlan „a reţinut un caz de incompatibilitate neprevăzut de dispoziţiile Codului de Procedură Penală”.

Elena Burlan i-a luat dosarul judecătoarei Camelia Bogdan în urma unei cereri de recuzare formulate de inculpatul Octavian Ţurcan, judecat alături de Sorin Ovidiu Vîntu sub acuzaţia de favorizare a fugarului Nicolae Popa (condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI). În acest dosar, inculpaţii au cerut de mai multe ori schimbarea judecătoarei Bogdan pe motiv că nu vrea să le ridice interdicţia de a părăsi ţara, nu amână judecarea cauzei şi îi obligă să fie prezenţi la toate şedinţele de judecată. Şefa secţiei penale a TMB, Elena Burlan, a respins două astfel de cereri, dar pe a treia a acceptat-o motivând că celeritatea (judecarea cu rapiditate a unui dosar-n.n.) nejustificată poate induce părerea că judecătorul şi-a creat deja opinia vinovăţiei inculpatului şi de aceea doreşte să soluţioneze cauza în regim de urgenţă. Reamintim faptul că Sorin Ovidiu Vîntu a exersat amânarea proceselor şi chiar a scăpat de o condamnare în dosarul FNI, pe motiv că a intervenit termenul de prescripţie.

Burlan, „suspect de toleranţă”

Specialiştii spun că Elena Burlan a admis revocarea judecătoarei Camelia Burlan prin încălcarea procedurilor penale care prevăd expres judecarea cu celeritate a dosarelor. Elena Burlan „riscă eliminarea din magistratură dacă se va constata că a admis o recuzare, deşi a respins alte două motivate similar. Ea a fost suspect de tolerantă cu eliminarea unei judecătoare care şi-a respectat profesia”, spun specialiştii. Celeritatea nu poate fi un motiv de recuzare, dimpotrivă este impusă chiar de Codul de Procedură Penală. De altfel, în rapoartele de ţară, UE a cerut judecarea dosarelor în termene rezonabile, acuzând de multe ori justiţia română de faptul că lungeşte procesele penale ani la rând, de multe ori până intervine termenul de prescripţie.

Despre judecătoarea Burlan se poate spune că a fost suspect de tolerantă în anumite cazuri de care s-a ocupat. De notorietate este dosarul în care Burlan l-a achitat pe fostul parlamentar PSD Şerban Brădişteanu, acuzat că, în calitate de şef al unei comisii de licitaţii, a primit mită de peste 4 milioane de euro în conturile sale din străinătate.

Protestul societăţii civile

Alianţa pentru o Românie Curată solicită, printr-un comunicat ca membrii CSM să analizeze în cel mai scurt timp cazul recuzării judecătorului Camelia Bogdan. „Este scandalos ca în acest moment unui judecător să i se ia dosarul pentru că dă termene scurte între şedinţele de judecată”.

Model de judecător

În dosarul „Vîntu-Popa”, judecătoarea Camelia Bogdan a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a descoperit că Sorin Ovidiu Vîntu a vrut să amâne judecarea pentru o perioadă mai lungă, folosindu‑se de acte medicale prin care un medic ginecolog certifica afecţiuni cardiace şi cerea tratarea în străinătate a inculpatului.

Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, fugit în Indonezia. foto intactimages

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă