6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialVila de 260 metri patrati, evaluata la pret de rulota

Vila de 260 metri patrati, evaluata la pret de rulota

Am construit casa cu bani imprumutati din banca si cu un ajutor financiar de la parinti." –Marian Avram

Am o casa foarte frumoasa. Mie imi place. Am construit-o intre 2002 si 2004, prin forte proprii, m-am descurcat cum am putut. Am angajat niste oameni sa lucreze la mine, nu am apelat la vreo firma specializata in asa ceva. Eu nu consider ca m-a costat mult, la acea vreme facea un miliard de lei vechi, am pus mai mult suflet decat bani." Silviu Cotiga

» Prezentam astazi al patrulea episod din serialul dedicat patrimoniului imobiliar detinut de diverse personaje platite de statul roman pentru a ocupa functii de conducere in institutii publice.

» Acest episod este centrat pe cazurile descoperite in judetele Tulcea si Dolj, primul – vestit prin saracia locuitorilor sai, iar cel de-al doilea – prin frecventele reglari de conturi violente intre bandele de interlopi.

» Dupa reteta intalnita si in alte judete, locuinte de sute de metri patrati sunt evaluate in declaratiile de avere la doar cateva zeci de mii de euro, iar mostenirile, ajutorul parintilor si salariile de bugetari sunt sursa reusitei in acumularea averilor imobiliare.

Unul dintre bugetarii craioveni care se pot lauda cu o vila frumoasa este Silviu Cotiga, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Cotiga a ocupat aceasta functie din partea liberalilor, dupa ce alianta PNL-PD a ajuns la guvernare. Potrivit declaratiei de avere, casa, cu o valoare de putin peste 100.000 de lei (circa 27.000 de euro), are o suprafata construita de 260 metri patrati si este situata pe strada Sacelu, nu departe de centrul orasului. Silviu Cotiga sustine ca si-a ridicat vila prin forte proprii si ca nu are habar cat valoreaza aceasta la ora actuala pe piata. "Am o casa foarte frumoasa. Mie imi place. Am construit-o intre 2002 si 2004, prin forte proprii, m-am descurcat cum am putut. Am angajat niste oameni sa lucreze la mine, nu am apelat la vreo firma specializata in asa ceva.

 

Eu nu consider ca m-a costat mult, la acea vreme facea un miliard de lei vechi, am pus mai mult suflet decat bani. Nu stiu cat face proprietatea mea pe piata la ora actuala, nu am calculat", spune Cotiga. Potrivit unui "portret" pe care il facea recent proprietatii sale, inspectorul-sef spunea ca aceasta include 13 camere, o crama cu specific romanesc, o curte cu fantana si chiosc de vara si o sala de sedinte. Cu toate ca se afla foarte aproape de centrul orasului, Cotiga spune ca are un of: canalizarea este deocamdata la stadiul de promisiune. "Este o zona foarte buna, chiar ma felicit ca am ridicat casa aici. Partea cea mai proasta este ca nu avem canalizare. In 2002, Bulucea (Vasile Bulucea, primar al Craiovei in perioada 1996-2004) a promis ca ne baga canalizare.

 

Timpul a trecut si acest lucru nu s-a mai intamplat. Speram ca in 2009 lucrarile vor ajunge si la noi. Suntem foarte aproape de centrul orasului, si asa ceva este de neacceptat", mai spune Silviu Cotiga. Tocmai pentru ca este aproape de centrul orasului, casa valoreaza de cel putin zece ori mai mult, sustin agentii imobiliari. "O casa in zona mentionata poate ajunge pana la 1.000 euro /metru patrat. Daca ar fi in zona rezidentiala din afara orasului, ar valora in jur de 600 euro/metru patrat, la aceasta mai punem 300-400 euro/metru patrat – terenul si acesta este pretul", spune Paul Balint, patronul agentiei imobiliare "Balint" din Craiova. La preturile mentionate, casa inspectorului-sef Cotiga ar valora, la ora actuala, cel putin 260.000 de euro. Adica, avand in vedere ca salariul sau anual declarat este de 50.000 de lei, ar insemna retributia pe 20 de ani.

Palate pentru functionarii statului din Tulcea
Si in judetul Tulcea exista bugetari care au construit adevarate palate, desi nu au afaceri private ce ar putea sa le justifice bunastarea. Exista totusi in acest judet un inalt functionar public care are un venit lunar de aproape trei ori mai mare decat leafa presedintelui Romaniei. Mai precis, Lefter Chirica, fost prefect al judetului Tulcea, fost candidat al PNL pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, acum subprefect, are un venit lunar de 18.000 lei. Subprefectul Lefter a declarat ca jumatate din acest salariu reprezinta indemnizatia de subprefect. "Diferenta pana la 180 milioane de lei vechi este retributia lunara pe care o obtin ca profesor universitar", a mai spus subprefectul. Lefter Chirica este profesor universitar angajat cu contracte la mai multe universitati din Galati si Constanta, iar la una dintre acestea este prorector.

 

Cel putin doua zile lucratoare din saptamana subprefectul de Tulcea face naveta, cu autoturismul Prefecturii, pe traseele Tulcea-Galati si Tulcea-Constanta. Din acest motiv, Lefter Chirica se afla mai mult pe drumuri decat la serviciu. In urma acestui efort, subprefectul Lefter Chirica a adunat: o vila imensa in cartierul Sud Vii, unde este vecin cu cei mai prosperi oameni de afaceri ai Tulcei; doua conturi bancare, de 19.000 de euro si 15.000 de euro; mai multe loturi de teren in intravilanul si extravilanul Tulcei, dintre care 3 hectare le-ar fi primit drept donatie in perioada cand detinea functia de director al Directiei Finantelor Publice Tulcea. Lefter spune: "Nu ma consider un om bogat, iar bunurile pe care le detin pot fi justificate cu salariile mari pe care le-am avut".

Un alt functionar public care a descoperit reteta reusitei in domeniul imobiliar este Marian Avram, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea. Astfel, Avram are in proprietate, conform declaratiei sale de avere, 47 hectare de teren in Tulcea, Frecatei, Vistern si Nufaru. Functionarii Primariei Frecatei au declarat insa ca proprietatile funciare ale directorului Avram ar fi mai mari. Conform declaratiilor acestor functionari, Avram ar detine numai in satul Cataloi 60 hectare de teren, pe care le-a cumparat de la niste batrani din aceasta localitate. Marian Avram a cumparat, in urma cu un an, o vila mare pe strada Nicolae Balcescu din municipiul Tulcea, iar familia sa detine un hotel cu 20 de camere in satul Ilganii de Jos din Delta Dunarii.

 Avram a declarat: "Hotelul din Ilgani este, in realitate, o pensiune turistica realizata de o firma ce apartine sotiei mele, iar celelalte bunuri dobandite pe perioada in care am detinut o functie publica pot fi justificate prin veniturile realizate la ferma zootehnica pe care o detin de mai multi ani impreuna cu un medic veterinar".  

» Bani de la banca
Si Octavian Motoc, director al Consiliului Judetean Tulcea, are o casa mare, pe care a construit-o in urma cu un an pe strada Nicolae Balcescu din Tulcea, fiind vecin cu directorul DSV, Marian Avram. In declaratia sa de avere, Motoc a scris ca a avut un salariu de aproximativ 7.000 lei/luna. El sustine: "Am construit casa cu bani imprumutati din banca si cu un ajutor financiar de la parinti".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă