20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialViitura ar putea acoperi "doar" cateva localitati

Viitura ar putea acoperi "doar” cateva localitati

Traian Basescu a declarat, dupa ce a survolat Delta Dunarii, ca nu se vor produce inundatii catastrofale in aceasta zona, de genul celor care au avut loc anul trecut. „In Delta apa creste lent, iar oamenii de aici sunt obisnuiti cu inundatiile, intrucat apa face parte continuu din viata lor. In Delta nu este o gospodarie fara o barca cel putin, cu acestea si cu alte mijloace oamenii se pot salva, iar autoritatile pot interveni eficient pentru a evita pierderile de bunuri. Sunt probleme serioase in cateva sate care nu au diguri, cum ar fi Plaur, Patlageanca, Vulturu, Ilganii de Sus si in suburbia municipiului Tulcea Tudor Vladimirescu. Autoritatile au dus in aceste zone mijloace navale pentru a prelua populatia si bunurile daca apa va creste si mai mult si va afecta casele.”
Presedintele a apreciat ca autoritatile sunt pregatite pentru a face fata acestei viituri, cu exceptia localitatilor fara diguri, care s-ar putea sa fie inundate complet.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, aflata si ea la Tulcea, a promis ca Guvernul va finata cu prioritate lucrarile de indiguire pe malul stang al Dunarii. Este vorba de 90 miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor hidrotehnice de aparare a suburbiei Tudor Vladimirescu.

Seful statului va petrece un week-end in Delta

Basescu i-a invitat pe romani sa vina sa-si petreaca vacantele in Delta. „Apele mari din aceasta primavara au realizat in Delta ceea ce nu ar fi fost in stare sa faca Ministerul Mediului. Extinderea su-prafetelor cu apa a condus la o explozie a vegetatiei, ceea ce face ca Delta Dunarii sa fie si mai atractiva”, a spus presedintele. Basescu s-a referit si la psihoza care a fost creata in toamna trecuta atunci cand a aparut gripa aviara. „Nu este nici un pericol, iar dezvoltarea turismului trebuie sa continue. In primul week-end mai calduros voi veni si eu cu familia sa petrec cateva zile aici pentru a da astfel un semnal ca oamenii nu au de ce sa se teama. In plus, eu sunt un mare iubitor de natura si sper sa ma odihnesc cateva zile intr-o zona izolata dintre ape”, a mai declarat Traian Basescu.

Banatul da o mana de ajutor

In Delta Dunarii vor fi trimise din Banat mai multe pompe mobile de mare capacitate pentru a scoate apa infiltrata in apropierea unor localitati. Decizia a fost luata de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, in Comandamentul Judetean Tulcea pentru Situatii de Urgenta la care a participat vineri seara.
Constantin Lefter, directorul Sectorului de Gospodarire a Apelor Tulcea, a solicitat sprijin de la Mi-nisterul Mediului in cadrul Comandamentului judetean pentru a salva de la inundatii satele Caraorman, Crisan si Letea.
Directorul Lefter a precizat ca statiile de pompare existente in incintele indiguite in care se afla cele trei sate nu mai fac fata infiltratiilor produse.

"Razboiul digului” continua

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului recomanda ca, in cazul in care revarsarea apelor Dunarii ar afecta cartierele de locuinte din valea orasului Galati si platforma industriala Est, sa se efec-tueze o bresa controlata in digul de protectie, situat pe malul drept al Dunarii, vizavi de municipiul Galati, pentru diminuarea efectelor inundatiilor cauzate de viitura semnalata pe Dunare in aceste zile. Directorul ARPM Galati, Mihai Turcu, a declarat ca aceasta masura ar avea ca efecte benefice mentinerea controlului asupra debitului Dunarii pe sectorul Galati, dar ar fi importanta si pentru refacerea ecosistemului in zona si protectia si conservarea biodiversitatii zonei de intrare in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, zona localitatilor I.C. Bratianu si Isaccea, din judetul Tulcea. Inainte de anii '70, in zona respectiva se aflau mai multe lacuri naturale, suprafetele de terenuri agricole fiind infiintate dupa construirea digului in cadrul programului de dezvoltare a agriculturii in-tensive. Terenurile sunt saraturoase, iar productia agricola obtinuta pe ele este redusa. Ticu Ciubotaru

Tariceanu: „Nu exista un pericol real din cauza Dunarii”

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la Galati, ca apele Dunarii nu vor provoca pagube mari, singurii care ar putea fi afectati fiind cei care au construit ilegal anexe gospodaresti sau chiar case pe suprafata dintre dig si fluviu. „Vin dinspre Fetesti si pot spune ca situatia nu e asa de grava pe cat se lasa sa se imagineze. Cotele Dunarii sunt mult sub cotele inregistrate in 1970. Am vazut in zona inundabila, intre dig si cursul normal al fluviului, anumite anexe gospodaresti sau chiar case facute, banuiesc, fara autorizatie. Unele dintre ele sunt in zona deja afectata de cresterea nivelului apelor. Oamenilor le spun sa stea linistiti pentru ca malurile sunt protejate de diguri inalte si nu exista un pericol real”, a declarat Tariceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă