14.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialViitorul presedinte UE, premierul portughez Jose Socrates, preconizeaza noi negocieri dure pe...

Viitorul presedinte UE, premierul portughez Jose Socrates, preconizeaza noi negocieri dure pe tema Tratatului

Portugalia vrea sa profite de acordul Uniunii Europene in privinta reformei institutionale a blocului comunitar, dar vor continua sa existe probleme la redactarea unui nou Tratat, a declarat ieri viitorul presedinte al UE, citat de Reuters, informeaza Mediafax.

Premierul portughez, Jose Socrates, care va prelua de la Germania presedintia semestriala a Uniunii la 1 iulie, a afirmat in Parlament ca tara sa va grabi ceea ce a numit sarcina "complexa" de a incheia un nou Tratat.

"Obiectivul nostru este clar: sa nu pierdem dinamica acordului incheiat la Bruxelles si sa aprobam cat mai repede cu putinta un nou Tratat pentru Uniunea Europeana", a precizat Socrates in fata Parlamentului, in cadrul unui discurs in care a prezentat prioritatile presedintiei portugheze a UE.

Liderii UE au convenit asupra unui mandat care sa duca la reformarea institutiilor europene, la summitul de la Bruxelles, de saptamana trecuta, dupa ce au convins Polonia sa accepte un compromis asupra sistemului de vot.

"Ne vom confrunta cu o sarcina solicitanta, complexa si intensa", a declarat el. "Nu am nici o iluzie – va exista intotdeauna nevoia de negociere si consens si ar trebui sa fim pregatiti pentru problemele care ar putea aparea si care adesea intervin in faza finala a proceselor de negociere", a adaugat premierul.

Portugalia intentioneaza sa lanseze o Conferinta Interguvernamentala pe tema unui nou Tratat la 23 iulie, iar Socrates si-a exprimat speranta ca acesta va putea fi aprobat in octombrie.

In ceea ce priveste politica externa, el a declarat ca prioritatea Portugaliei va fi crearea unor legaturi mai puternice cu Africa, ceea ce spera sa poata realiza prin intermediul unui summit UE-Africa, in decembrie.

Premierul portughez a mai precizat ca lansarea unei aliante strategice cu Brazilia – care va fi convenita la un summit din Lisabona saptamana viitoare – este de asemenea esentiala.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă