21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialViitorul Prea Fericit, votat si de prieteni, si de dusmani

Viitorul Prea Fericit, votat si de prieteni, si de dusmani

» Motivele care ii vor determina pe membrii Colegiului Electoral Bisericesc sa-si dea votul in favoarea unui candidat sau a altuia pentru scaunul patriarhal sunt, de cele mai multe ori, "lumesti", si nu "insuflate de Duhul Sfant", cum spun canoanele Bisericii.

» Mitropolitii Daniel al Moldovei si Bucovinei si Teofan al Olteniei, creditati cu cele mai mari sanse, sunt sprijiniti atat de prieteni, cat si de dusmani. Cei doi reprezinta curente diferite: ecumenic, respectiv traditionalist, iar taberele rivale isi platesc acum polite reciproce.

In reglementarile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Romane (B.O.R.) se spune ca votul pentru alegerea noului patriarh va fi dat "cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant". Totusi, in spatele acestor cuvinte pioase se petrec lucruri cat se poate de lumesti: santajul, plata unor polite, negocieri, presiuni, interventii politice, toate pentru impunerea unuia sau a altuia dintre candidati.

Jocurile de culise nu vor duce numai la ocuparea celei mai inalte demnitati in B.O.R., ci si la "eliberarea" unui scaun important prin promovarea ierarhului respectiv la Bucuresti. Cu cele mai mari sanse sunt creditati Daniel al Moldovei si Teofan al Olteniei.
Mai multe surse de incredere, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au declarat ca printre cei mai ferventi sustinatori ai Mitropolitului Daniel se numara Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen. Sursele noastre sustin ca, "in realitate, Pimen este certat cu Daniel si il vrea dus la Bucuresti". Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut, "motivele neintelegerilor au pornit de la padurile revendicate de Arhiepiscopia Sucevei". Aceasta este insa subordonata Mitropoliei de la Iasi, iar "Daniel nu a fost atat de darnic si a tras mai multa spuza pe turta lui". Un alt motiv al conflictului dintre cei doi este incercarea lui Pimen de a reactiva Arhiepiscopia Bucovinei, care ar fi urmat sa includa Suceava, Radauti si Cernauti. In acest sens, prin anii ‘90, "Pimen a strans semnaturi de la preotii din subordine si s-a prezentat in fata Sfantului Sinod. Nu a avut succes din cauza ca Daniel s-a opus propunerii".

Ca si pe Pimen, acelasi motiv il indeamna pe Calinic Botosaneanul sa-l sprijine pe Daniel la Patriarhie. Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, Calinic Botosaneanul este nemultumit de "lesa prea scurta" in care il tine Daniel: "El face toate sfintirile de biserici, toate hirotonirile, iar Calinic este insarcinat cu treburile administrative".
In alegerea viitorului patriarh un cuvant greu de spus il vor avea frustrarile, nemultumirile, orgoliile, dar mai ales politele neplatite dintre ierarhi. Relatiile dintre Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si Daniel s-au racit dupa impartirea Mitropoliei Ardealului. Atunci cei doi au sustinut candidati diferiti: Daniel pe Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, iar Bartolomeu pe Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut.
Cel care va inclina balanta in favoarea unuia dintre cei doi principali candidati este Bartolomeu, care "deja a inceput sa faca lobby intens pentru Teofan". Potrivit lui Razvan Codrescu, publicist crestin, "Bartolomeu dezaproba politica ecumenica a Mitropolitului Daniel si il va sustine pe Teofan, care este traditionalist".

"Sustinatorii" lui Daniel, considera sursele noastre, mai au un motiv de trecut pe raboj: cultul personalitatii intretinut prin postul de radio Trinitas si de cotidianul Lumina, detinute de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care nu fac altceva decat "propaganda". In plus, exista nenumarate nemultumiri in randul preotimii. De cele mai multe ori aceste conflicte locale, afirma sursele noastre, "sunt alimentate de spiritul autoritar care-l caracterizeaza pe Daniel".
Totusi, indiferent de motivele pe care le au, sustinatorii Mitropolitului Daniel ii depasesc pe cei ai lui Teofan: "Daniel a stiut sa isi faca multi prieteni, mai ales din cei care nu ii sunt subordonati. Majoritatea ierarhilor romani din strainatate ii este fidela lui Daniel, avand si aceeasi viziune ecumenica".
Nu in ultimul rand, si politica isi baga coada. "Daniel este favoritul PNL, pe cand Teofan este sprijinit de PD", mai sustin sursele noastre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă