7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Telescopul Hubble împlinește 25 de ani

VIDEO: Telescopul Hubble împlinește 25 de ani

Hubble, primul telescop spaţial construit de oameni, care a bulversat percepţia asupra Universului, a dezvăluit într-n sfert de secol un milion de imagini uluitoare ale unor galaxii îndepărtate, planete, asteroizi, comete. Invenția cercetătorilor de la NASA împlinește 25 de ani, informează Mediafax.

“Hubble a schimbat felul în care omenirea priveşte Universul şi felul în care priveşte locul ei în Univers”, a explicat Jennifer Wiseman, profesor de astronomie şi cercetătoare la Centrul Goddard administrat de NASA în Greenbelt, un oraş din statul american Maryland.

Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbită la o distanță de 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a cunoscut însă şi câteva probleme de funcţionare la începutul “carierei” sale.

Însă, din 1993 până astăzi, acest dispozitiv extraordinar a început să transmită imagini uluitoare ale unor supernove. Printre ele se aflau şi fotografii cu exploziile cataclismice marcând moartea unor stele, dar şi imagini surprinzătoare cu alte corpuri cereşti. Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alură biblică, ce prezintă coloane uriaşe de gaz şi praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumină de Terra, în roiul galactic Messier 16 din constelaţia Şarpelului, cunoscută sub denumirea “Stâlpii Creaţiei”.

Acest telescop cu o greutate de 11 tone, care poartă numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953), a dezvăluit de asemenea existenţa unor găuri negre în centrul galaxiilor, fapt bănuit de oamenii de ştiinţă, dar niciodată verificat până atunci.

Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri cereşti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permiţând astronomilor să calculeze cu o precizie mai mare vârsta Universului, estimată la 13,8 miliarde de ani. Graţie tuturor acestor observaţii, astrofizicienii au putut să confirme, în 1988, că expansiunea Universului se accelerează, o descoperire care le-a adus premiul Nobel pentru fizică pe anul 2011 cercetătorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess.

Această accelerare rezultă dintr-o forţă misterioasă, ipotetică, denumită “energie întunecată”, care ar reprezenta aproape 70% din Univers şi ar echilibra forţa de gravitaţie. Mai aproape de Terra, Hubble a detectat un ocean vast de apă sărată sub suprafaţa groasă şi îngheţată de pe Ganymede, cel mai mare satelit natural al planetei Jupiter, sporind pistele de căutare a formelor de viaţă extraterestre.

Cele mai citite
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

5 întrebări pe care să le adresezi medicului înainte de operația de augmentare mamară (mărire de sâni)

Augmentarea mamară este o procedură chirurgicală estetică care implică introducerea unui implant mamar la nivelul sânilor, pentru a mări sau a schimba forma acestora....

Aur pentru România la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori

Echipa masculină de sabie a României a cucerit medaliile de aur la Campionatele Europene de scrimă pentru juniori, după ce a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă