12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Simpatizanţii ISIS ar putea fi influenţaţi să-şi schimbe ideile. Google a...

VIDEO. Simpatizanţii ISIS ar putea fi influenţaţi să-şi schimbe ideile. Google a descoperit cum

Google a descoperit cum să descurajeze persoanele interesate de ISIS să se alăture acestei grupări periculoase, relatează Wired.

Google a construit un imperiu financiar aflând ce doresc oamenii cu ajutorul câtorva cuvinte pe care utilizatorii le tastează în câmpul de căutare. În acest proces, a fost descoperit un instrument uimitor cu ajutorul căruia se poate intra în mintea unora dintre cei mai puţin înţeleşi şi mai periculoşi oameni de pe internet: potenţialii recruţi ISIS. Acum, o filială a Google încearcă nu doar să-i înţeleagă pe cei care ar avea intenţii jihadiste, ci chiar să-i şi schimbe, redirecţionând orice căutare de informaţii despre ISIS spre postări anti-ISIS.

Jingsaw a lucrat în ultimul an la dezvoltarea unui program care să poată fi folosit în combinaţie algoritmul motorului de căutare al Google şi platforma video Youtube pentru a-i identifica pe cei care aspiră să devină recruţi ISIS şi a-i convinge să nu se alăture violentului cult.

Programul, denumit Redirect Method, plasează reclame împreună cu rezultatele afişase pentru orice cuvânt cheie sau frază pe care le-ar putea căuta persoanele atrase de ISIS. Respectivele reclame duc la canale Youtube în arabă şi engleză care adună înregistrări video despre care Jingsaw crede că ar fi capabile să şteargă manipularea practicată de ISIS. Clipurile prezintă mărturii de la foşti extremişti, imami care denunţă corupţia islamului de către ISIS sau filmări din interiorul califatului disfuncţional din Nordul Siriei şi din Irak.

Şi se pare că funcţionează. În două luni de testări, peste 300.000 de oameni au ajuns pe canalele Youtube anti-ISIS, iar cei care au făcut click pe această campanie au petrecut mai mult timp vizionând clipuri decât cei care au căutat direct pe Youtube.

Şeful departamentului de cercetare de la Jigsaw, Yasmin Green, consideră că cei mai mulţi ajung să devină adepţi ISIS pentru că nu au suficiente informaţii. „Putem interveni în problema luptătorilor străini care se alătură Statului Islamic oferindu-le mai multă informaţie şi de mai bună calitate”, susţine savantul.

El a mai precizat că programul este pur educaţional şi nu are scopul de a identifica persoanele respective şi deci nu poate duce la supravegheri sau arestări.

 

 

 

Cele mai citite

Cine este candidatul surpriză al PNL la Primăria Capitalei

Surpriză de proporții în privința candidatului PNL la Primăria Capitalei. Un nume greu din administrația locală ar putea fi propus pe lista candidaților...

O dronă s-a prăbușit peste o clădire din Sankt Petersburg

O dronă s-a prăbușit peste o clădire rezidențială de cinci etaje din Sankt Petersburg, iar 100 de persoane au fost evacuate fără a se...

Propunere din partea USR: Platformă unică pentru prescripţiile medicale

Uniunea Salvați România (USR) a anunțat că a inițiat un proiect legislativ pentru crearea unei platforme unice pentru prescripțiile medicale, care să includă și...
Ultima oră
Pe aceeași temă