2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Obama, Le Pen şi Assange, printre cei mai influenţi 100 oameni...

VIDEO. Obama, Le Pen şi Assange, printre cei mai influenţi 100 oameni din lume. Vezi cine este pe primul loc

Publicaţia americană Time a realizat, ca în fiecare an, topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume. Printre personaje se regăsesc unii dintre cei mai importanţi lideri ai lumii, printre care preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicholas Sarkozy, naţionalista Marine Le Pen, dar şi şeful Wikileaks, Juliane Assange, actori, politicieni sau câtăreţi. Însă, nici unul dintre aceştia nu se află în topul clasamentului. 

„În loc de a spune că Islamul înseamnă terorism, ea insistă asupra faptului că Franţa este o naţiune seculară care nu accepta ca sute de mii de musulmani să-şi practice tradiţiile religioase. Cu acest argument, Marine a apărat dreptul poporului francez de a rămâne o naţiune seculară”, spune naţionalistul rus Vladimir Zhirinovsky în prezentarea pe care i-a făcut-o naţionalistei Marine Le Pen pentru revista Time. Politicianul rus mai notează că liderii europeni ar trebui să se coalizeze în lupta împotriva imigranţilor ilegali – se face referire cu precădere la cei care vin din ţări musulmane fundamentaliste – pentru că asta îşi doresc acum europenii.

Barak Obama a ajuns în acest top şi anul acesta (al cincilea consecutiv) pentru că „a reuşit să-i facă pe americani să înţeleagă că Moş Crăciun nu va aduce preţuri scăzute la energie tot timpul şi că iepuraşul de Paşte nu le va plăti facturile”. Cam aşa sună descrierea făcută de David M. Keneddy, istoric câştigător al premiului Pulitzer. Acesta mai notează că, indiferent de preţul politic pe care îl plăteşte Obama, acesta are marele merit că îşi conduce ţara spre un viitor cu mai puţine iluzii.

În top se află şi soţia preşedintelui american, Michelle Obama, declarată „prima mamă a Statelor Unite ale Americii”. Prima Doamnă s-a implicat foarte mult în rezolvarea celor mai mari probleme ale generaţiei tinere: obezitatea şi sănătatea. Prin campania sa „Lets Move”, Michelle Obama a adus în centrul atenţiei problema obezităţii la tinerii sub 25 de ani, tineri a căror speranţă de viaţă este mai scurtă decât a părinţilor lor, cauza principală fiind o serie de boli legate de alimentaţie. De asemenea, campania i-a făcut pe americani să-şi amintească de alimentele sănătoase cultivate de fermierii americani. Pentru faptul că munca sa i-a inspirat pe mulţi, celebrul bucătar Jamie Oliver (cel care i-a făcut portretul Primei Doamne pentru Time) o declară pe Michelle Obama o adevărată revoluţionară.

„Atâtat timp cât a fost un personaj anonim, ascus în lumea virtuală, Juliane Assange a fost un geniu”. Aşa începe prezentarea dedicată omului din spatele Wikileaks. Deşi surprizele pe care le-au adus cablogramele lui Assange nu au fost tocmai spectaculoase, acesta rămâne o imagine a libertăţii de exprimare. Autorul prezentării din revista Time spune că în ciuda fatului că Assange este hărţuit de justiţie şi că i se pregăteşte un statut de apatrit pe care nu-l merită, nimeni nu va putea şterge toate „linkurile” aflate în spaţiul virtual.

Un fost director Google, pe primul loc

Revista TIME l-a plasat pe fostul şef de la Google Egipt, Wael Ghonim, în vârful topului.În ultimii ani Ghonim a încercat să-i facă pe cei din jurul lui – folosind cu precădere reţele de socializare – că puterea schimbării stă în mâinile lor, şi că numai „luptând” împreună vor reuşi să schimbe ceva. Ghonim este văzut de Time ca iniţiatorul unei revoluţii pacifiste care a avut ca rezultat înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Tânărul de 30 de ani a fost dat dispărut, după ce poliţiştii l-au săltat dintr-o cafenea şi l-au dus, cel mai probabil, în beciurile serviciilor secrete de la Cairo. Acesta a fost considerat momentul care a stârnit furia de nestăvilit a tinerilor egipteni.

 

 

„Wael Ghonim întrupează tinerimea care constituie majoritatea societăţii egiptene – un tânăr care a excelat şi a ajuns director la Google, dar care, la fel ca mulţi din generaţia sa, a rămas apolitic din cauză că şi-a pierdut speranţa că lucrurile s-ar putea schimba într-o societate pătrunsă timp de decenii de o cultură a fricii”, scrie Mohamed El Baradei, fost director al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) şi un influent lider politic egiptean, care s-a opus din exil regimului Mubarak.

„Accentuând faptul că regimul va asculta doar atunci când cetăţenii îşi vor folosi dreptul de a demonstra paşnic şi de a fi nesupuşi într-un mod civilizat,Wael a ajutat la lansarea unui apel la o revoluţie paşnică”, mai scrie El Baradei.

„Răspunsul a fost miraculos: o mişcare care a început cu câteva mii, pe 25 ianuarie, s-a finalizat cu 12 milioane de egipteni care au răsturnat regimul lui Hosni Mubarak. Ceea ce au făcut Wael şi tinerii egipteni s-a răspândit ca focul în lumea arabă. Mulţumim, Wael. Mulţumim tinerilor egipteni”, îşi încheie El Baradei mini-portretul pe care i l-a făcut lui Wael Ghonim în revista TIME.

 

Următorii nouă cei mai influenţi oameni din 2011, după Wael Ghonim, conform revistei TIME:

2. Joseph Stiglitz, economist laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001.

3. Reed Hastings, patronul Netflix, cea mai mare platformă de distribuit filme şi divertisment online.

4. Amy Poehler, actriţa de comedie americană, figură centrală în stand-up comedy şi improvizaţii pe scenă.

5. Geoffrey Canada, educatorul care a lansat un proiect de educaţie în cartierul rău famat Harlem, din New York. Inspirat de acest proiect, preşedintele Barack Obama face reforma în educaţie.

6. Mark Zuckerberg, fondatorul şi şeful Facebook, cea mai populară platformă de socializare online.

7. Peter Vesterbacka, un dezvoltator finlandez de jocuri pe calculator, a lansat un joc numit „Angry Birds” (Păsările furioase), care a fost descărcat de peste 100 de milioane de oameni de pe internet.

8. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pe care revista o creditează drept cea care construieşte consensul în Europa.

9. Julian Assange, unul dintre fondatorii Wikileaks.

10. Ron Bruder, activist care, după ce şi-a văzut fiica scăpată cu bine din turnurile gemene care s-au prăbuşit pe 11 septembrie 2001, a plecat în Orientul Mijlociu, unde a lansat mai multe programe de educaţie pentru a-i ajuta pe tinerii arabi.

Topul 100 al TIME mai include celebrităţi precum actorul Colin Firth, politicianul american Joe Biden, tenismena Kim Clijsters, Barack şi Michelle Obama, Nicholas Sarkozy, cântăreţul Justin Bieber, Prinţul William şi Kate Middleton, secretarul de stat SUA Hillary Clinton, succesorul dictatorului din Coreea de Nord Kim Jong Un, fiul dictatorului libian Saif al Gaddafi, vedeta tv Oprah Winfrey, premierul britanic David Cameron, şeful coaliţiei militare din Afganistan gen. David Petraeus, premierul israelian Benjamin Netanyahu, fotbalistul Lionel Messi sau cântăreţul Sting.

Vezi aici topul complet realizat de revista Time

Cele mai citite

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției a afirmat că au fost semnalate atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice pentru sistemul electoral, iar aceste aspecte sunt investigate de structuri de...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...
Ultima oră
Pe aceeași temă