17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO „Monstrul” Shaq s-a retras de sub panou. Ce urmează?

VIDEO „Monstrul” Shaq s-a retras de sub panou. Ce urmează?

Ce e negru, mare, chel, are 150 de kilograme, cântă, dansează, creşte 6 copii, rupe inele, mănâncă 4 hot-dogi pe minut, arestează pedofili, este internaut şi prieten cu Justin Bieber atunci când nu joacă în filme? Sunt sute de nume care corespund câte uneia dintre caracteristicile enumerate, însă doar unul le întruchipează pe toate şi multe altele.

La 2 metri şi 16 centimetri, Shaquille O’Neal, sau „Shaq”, sau „Diesel”, sau „Superman”, sau „Marele Aristotel”, vede lumea de sus şi trăieşte pe picior mare, la propriu şi la figurat. Crede că poate face orice mai bine decât oricine altcineva şi este gata să încerce demonstraţii publice, chiar dacă în realitate nu are nicio şansă.

Într-un interviu din 2010 cu uriaşul, Eric Spitznagel, de la revista Vanity Fair, vorbea despre definiţia tulburării de personalitate numită „narcisism” – sentimentul grandios de auto-importanţă în care o persoană este preocupată cu fantezii despre succese nelimitate şi are nevoie de admiraţie excesivă din partea celorlalţi.

Deşi „Shaq” nu a fost diagnosticat – public – cu această tulburare, un om care are tatuat pe piept „S” de la Superman, nu poate fi un om modest, nota Spitznagel. Totuşi, O’Neal este o personalitate demnă de admirat din multe puncte de vedere.

Înălţimea şi greutatea lui „Shaq” nu sunt singurele numere din viaţa lui care impresionează: 19 ani în NBA, cea mai puternică şi spectaculoasă competiţie de baschet a lumii; 41. 907 minute în 1207 de jocuri în care a reuşit 28.596 de puncte şi 13.099 de recuperări; 12 jocuri şi 202 puncte în All-Star Game; cel mai bun jucător din NBA în sezonul 1999-2000; de 3 ori cel mai bun jucător al finalei NBA; 4 titluri de campion NBA; campion mondial în 1994 şi olimpic în 1996 cu „Dreamteam”-ul american.

Dacă nu vă impresionează aceste cifre, mai sunt şi altele. O avere de peste 200 de milioane de dolari şi venituri de 30 de milioane anual, din sport reclame şi televiziune.

3.871.406 fani pe Twitter, reţeaua de socializare de pe care este nelipsit în fiecare zi.

„Ce carieră pentru Shaq Diesel!!! Cea mai impunătoare forţă care a jucat vreodată baschet. O persoană grozavă lângă care să stai!” i-a scris „King James”, pseudonimul noului megastar NBA LeBron James pe Twitter, la scurt timp după ce „Diesel” şi-a anunţat retragerea, joi. „Shaq” i-a mulţumit frumos şi i-a urat succes fostului său coleg de la Cleveland Cavaliers.

Ca şi când dimensiunile sale nu ar fi fost suficient de impresionante, Shaquille Rashaun O’Neal (prenumele sale înseamnă „Micul războinic” potrivit islamului) are corpul imens acoperit de 7 tatuaje. Recunoaşte că, adesea, se comportă ca un copil. Are trei fete şi trei băieţi cu care trebuie să se înţeleagă, încercând să fie ca ei.

„Am copii deşteţi, copii amuzanţi, copii înţelepţi, copii care-mi răspund, copii care fac chestii. Aşa că ştiu să vorbesc în limba lor. Şi cred că asta îi surprinde. Copiii nu se aşteaptă la asta de la un bărbat de vârsta mea. E ca şi cum nu şti pe cineva şi te aştepţi la o chestie anume, iar când îi cunoşti sunt complet diferiţi de ceea ce îţi imaginai”, spunea Shaq în Vanity Fair.

S-a obişnuit să fie în centrul atenţiei de când era adolescent şi nu poate trăi altfel. La 16 ani era vedeta oraşului său natal, iar acum vrea să fie vedetă oriunde ar fi. Baschetul şi vedetismele nu l-au oprit să facă şi altceva. La rugămintea mamei sale a terminat colegiul economic în 2000, la Louisiana, iar în 2005 a obţinut şi diploma de master în economie la Universitatea din Phoenix.

În timp ce juca la LA Lakers, Shaq a urmat şi cursurile Academiei de Poliţie din California. Între sezoane a lucrat la Poliţia Los Angeles şi Miami, iar acum colaborează cu acestea pentru a preveni pedofilia pe Internet.

Are şi o fundaţie caritabilă şi nu-şi face griji de ce-i rezervă viitorul. Are de unde alege.

Acum că şi-a agăţat „imensul şort” în cui, vorba lui Spitznagel, Shaquille ar putea face orice. Are o emisiune de televiziune în care se duelează cu vedete americane în domeniile lor de specialitate. I-ar plăcea să se dedice poliţiei, însă nu strâmbă din nas nici unei cariere în radio sau televiziune. A jucat deja în 3 filme (nimic grozav).

De altfel, este şi cântăreţ. A scos 5 albume de rap, şi se simte foarte confortabil cântând despre mirosul propriului anus. Albumul de debut s-a vândut în peste un milion de exemplare.

Orice ar alege pe viitor, Shaquille O’Neal rămâne în istoria sportului ca unul dintre cele mai impresionante personaje. Din ce punct de vedere? Alegeţi dumneavoastră.

La începutul carierei, Shaq arunca atât de puternic încât panourile îi cădeau victimă deseori

Cele mai citite

Barajul de la Bozia, Fălciu, parțial afectat de viitură în zona Cârja

ISU Vaslui anunță că nu a fost informat în mod oficial despre nici un baraj rupt ISU Vaslui a anunţat, luni, că, din cauza precipitaţiilor...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă