16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Miraculoasa revenire la viaţă a Gabriellei Giffords

VIDEO. Miraculoasa revenire la viaţă a Gabriellei Giffords

Glonţul i-a intrat în creier prin frunte şi a ieşit prin ceafă. Iniţial, Giffords a fost pe lista persoanelor ucise în atac, însă a scăpat ca prin minune.

Vineri, ochii a milioane de spectatori şi telespectatori vor fi îndreptaţi către Florida, la Cape Canaveral, unde astronautul Mark Kelly este la comanda navetei spaţiale Endeavour, gata să plece într-o misiune. Printre martorii lansării va fi şi Giffords, soţia astronautului, a cărei prezenţă la eveniment poate fi considerată un miracol medical, scrie The Guardian.

Gabrielle Giffords a părăsit ieri spitalul şi s-a îmbarcat la bordul unui avion cu destinaţia Florida. Ajunsă la scara avionului într-un scaun cu rotile, Giffords a urcat singură, pas cu pas, treptele.

„Este ceva ce aşteaptă de mult timp,” spune Kelly, citat de huffingtonpost.com, despre participarea soţiei sale la eveniment. „A lucrat din greu pentru a se asigura că doctorii îi vor permite să vină. Este mai mult decât pregătită, medical, pentru a fi aici, şi este încântată de această călătorie,” declară astronautul.

Participarea femeii la lansarea navetei spaţiale este dovada unei recuperări medicale extraordinare. De altfel, prezenţa Gabriellei în Florida a eclipsat atât misiunea spaţială în sine, cât şi participarea preşedintelui Obama la eveniment. Imediat după ce a aflat de supravieţuirea politicianului, opinia publică americană a urmărit cu sufletul la gură evoluţia stării de sănătate.

Gabrielle Giffords ar trebui să fie moartă. Glonţul care i-a sfâşiat creierul i-a obligat pe medici să îndepărteze o parte a craniului. Lobul stâng, cel care controlează vorbirea, a fost grav afectat. Cu toate acestea, recuperarea este considerată un miracol. Gabrielle poate pronunţa cuvinte şi chiar fraze simple. Ziarul îi este citit în fiecare zi, iar timpul liber şi-l petrece cu un iPad în braţe.

Rutina zilnică include câteva ore de terapie de vorbire, urmată de terapie ocupaţională şi fizică. Partea de vorbire include muzică şi cântec, creierul fiind predispus să reţină mai uşor asemenea abilităţi decât vorbirea simplă.

Progresul pacientei este clasat în top 5 cele mai spectaculoase reveniri în asemenea cazuri.

Dar drumul către normalitate este lung, dacă nu imposibil. Deşi poate merge, nu o poate face fără ajutor. Este nevoită să scrie cu mâna stângă, deoarece partea dreaptă este în continuare grav afectată. Are nevoie de timp pentru a articula cuvinte şi gânduri. Până de curând, familia i-a spus că este victima unui accident de maşină, pentru a nu pune presiune suplimentară pe recuperare.

Este puţin probabil ca Gabrielle Giffords să revină la starea dinainte de atacul armat din 8 ianuarie. Cariera sa politică, deşi ajutată de tragicul eveniment, este compromisă.

Totuşi, faptul că a supravieţuit şi nu a rămas în stare vegetativă este un miracol, iar posibilitatea unei vieţi personale liniştite este mare.

Întâlnire a iubitorilor de arme

În timp ce Giffords şi Obama vor fi la Cape Canaveral, Florida, la 1500 de kilometri distanţă, în Pittsburgh, peste 70.000 de oameni participă la reuniunea anuală a NRA – Asociaţia Naţională a Armelor.  Întâlnirea este catalogată ca „o mare sărbătoare a libertăţii”. Peste 3,5 milioane de americani fac parte din asociaţie.

Oponenţii acesteia vor profita de prilej şi se vor folosi de cazul Giffords pentru a milita împotriva uzului de armă. Fundaţia Educaţională pentru Încetarea Violenţei Armate vrea să cumpere toată publicitatea locală şi să încerce să discute cu liderii NRA pentru a schimba legislaţia armelor, astfel încât cei care vor să cumpere o armă să nu fie scutiţi de un control strict.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă