17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Hackerii s-au răzbunat pe postul public american, pentru un documentar despre...

VIDEO. Hackerii s-au răzbunat pe postul public american, pentru un documentar despre WikiLeaks

PBS, postul public de televiziune american, a devenit ţinta atacurilor unui grup de hackeri care susţine cauza WikiLeaks, după difuzarea unui documentar în care Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este prezentat ca un om nemilos şi autoritar, iar Bradley Manning, militarul care a furnizat informaţii secrete, este portretizat ca un homosexual labil psihic.

Documentarul „WikiSecrets”, realizat de jurnalistul Martin Smith şi difuzat de PBS în emisiunea Frontline din 24 mai, urmăreşte apariţia şi „explozia” publică a WikiLeaks, felul în care acesta a schimbat modele jurnalistice şi de transparenţă administrativă, dar şi personalitatea lui Assange şi a celui considerat a fi principalul informator al organizaţiei, militarul Bradley Manning. Printre cei intervievaţi se numără Assange, fosta sa mână dreaptă, Daniel Domscheit-Berg, redactorii şefi de la The New York Times şi The Guardian, tatăl lui Bradley Manning, hackeri şi autorităţi americane.

Watch the full episode. See more FRONTLINE.

Profund jigniţi de felul în care cei doi au fost prezentaţi, mai mulţi hackeri au spart site-ul pbs.org, furând parole şi informaţii sensibile, pe care le-au făcut ulterior publice, potrivit publicaţiei britanice The Register. Totodată, hackerii au făcut şi o glumă, publicând un articol potrivit căruia celebrul cântăreţ Tupac Shakur, decedat în 1996, ar fi viu, trăind în Noua Zeelandă. O copie a articolului a fost păstrată AICI.

În aşteptarea documentarului, WikiLeaks a publicat versiunea integrală a discuţiei dintre Assange şi Smith, pe site-ul oficial, înainte de difuzarea materialului pe post. WikiLeaks susţinea că are informaţii potrivit cărora documentarul este ostil vizavi de organizaţie şi încearcă să construiască un caz de spionaj împotriva lui Assange.

 

„WikiSecrects” Julian Assange Full Interview Footage 04/04/2011 from Winston Burrows on Vimeo.

Organizaţia WikiLeaks a ajuns în atenţia lumii după ce anul trecut a publicat o înregistrare în care soldaţii americani din Iraq ucideau cu plăcere mai mulţi civili neînarmaţi, printre care şi doi jurnalişti Reuters. În toamnă, WikiLeaks a început publicarea a peste 230 de mii de documente diplomatice provenind de la ambasadele americane din întreaga lume. Peste 1000 dintre acestea conţin referiri despre România.

Cele mai citite

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă