1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO Discurs istoric al lui Barroso despre viitorul UE: Este nevoie de...

VIDEO Discurs istoric al lui Barroso despre viitorul UE: Este nevoie de un nou tratat. Planurile pentru o federaţie nu sunt nerealiste

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, susţine miercuri, 12 septembrie, în fata plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, discursul privind starea Uniunii.

Jose Manuel Barroso amintit încă de la începutul discursului  că Uniunea Europeană ”continuă să fie în criză, criză socială, economică şi o criză de încredere”. El a făcut însă referire şi la „anumite state” în care au fost înregistrate „ameninţări la adresa democraţiei”. Este vorba despre România şi Ungaria, ale căror guverne au fost criticate de lideri europeni pentru că ar fi încercat să submineze statul de drept.

Principalele subiecte abordate fac referire la solidaritatea din cadrul comunităţii europene, la globalizare şi relaţiile dintre UE, SUA şi Asia, la reformele sociale, politice şi economice din cadrul UE.

Preşedintele CE a precizat, încă de la începutul discursului său, că cetăţenii comunităţii europene  „sunt frustraţi, se tem, simt că stilul lor de viaţă este pus în pericol”.

Barroso a adăugat că starea populaţiei europene este cauzată de acţiunile politicienilor, care nu îşi respectă deciziile pe care chiar ei le-au luat. ” Dacă actorii politici ai UE nu respectă deciziile pe care chiar ei le-au luat, cum să îi convingă pe alţii că lucrurile se vor rezolva” ?


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/64d0be8d30326944ce5b7413a90a6e40/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&gt; &lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&gt; &lt;/a&gt;

România liberă va prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barros,  în format LIVE TEXT.

– „În lunile recente am văzut ameninţări la adresa democraţiei în anumite state europene (…) aceste situaţii au arătat şi limitele aranjamentelor noastre instituţionale.”

– „Uniunea politică înseamnă să ne îndeplinim şi rolul global (..) azi mărimea contează, iar valorile fac diferenţa (…) este nevoie de o Europă care îşi apără valorile (…) drepturile omului nu sunt un lux, sunt valori universale.”

– „UE trebuie să evolueze, trebuie să ne mergem spre crearea unei federaţii a statelor naţiune, este orizontul nostru politic în anii ce vin”. ” O federaţie pură înseamnă mai multă putere”, ea va permite „fiecărei ţări să îşi poată controla mai bine destinul.”

-„O federaţie la orizont. Mulţi spun că este (un plan) prea ambiţios şi nu foarte realist (…), dar este oare realist să vedem peste 50% dintre tineri fără slujbe (…), este realist să gândim că putem câştiga încrederea pieţelor când arătăm atât de patina încredere între noi?”

– „Realist este să spunem tineretului că există speranţe dacă suntem uniţi”

– „Cred într-o Europă în care cetăţenii sunt mândri de naţiunile lor, dar şi de Europa.”

– „Ar trebui să fim mândri că suntem europeni (….). În ţările noastre oamenii sunt liberi şi înţeleg ce înseamnă să fii liber.”

– „Va fi nevoie de un nou tratat, trebuie să fie bine pregătit (…). O Uniune poate fi completă doar prin schimbări la nivel de tratate (…). Nu trebuie, însă, să începem de la schimbarea tratatelor, ci de la identificarea politicilor necesare şi a instrumentelor pin care le putem implementa.”

– „Alegerile europene din 2014 sunt decisive”. Comisia Europeană va pune la punct până atunci „planul pentru forma pe care UE trebuie să o capete (…) pentru a fi mai deschisă şi mai democrată.”

– În ceea ce priveşte alegerile din 2014 „trebuie să avem o discuţie serioasă despre posibilele fragmentări pe care nu le dorim (…) nu trebuie să îi lăsăm pe populişti şi pe naţionalişti să stabilească o agendă negativă.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă